Yunanistan Gazetesinin "Türk Dizileri Neden Yunan TV'lerinden Kaldırılmalı?" İsimli Haberi

Greek City Times isimli internet gazetesi, Türk dizilerinin Yunan televizyonlarında yayınlanmasını olumsuz görerek kendi görüşlerini yazmış. İnceleyelim bakalm.
Yunanistan Gazetesinin "Türk Dizileri Neden Yunan TV'lerinden Kaldırılmalı?" İsimli Haberi

greekcitytimes'da yer alan "türk dizileri neden yunan televizyonlarından kaldırılmalı?" başlıklı yazının içinde türk dizilerinin nasıl bir fantezi olduğu, gerçek türkiye'yi yansıtmadığı ve diğer ülkelerin türkiye algısını şekillendirmek için yapılmış beyin yıkama araçları olduğu ve türkiyeyi dışarıya karşı sevimli göstermeye ve turist çekmeye çalışan planın bir ürünü olduğu gibi şeylerden bahsediliyor.

yazının tamamı ingilizce ancak önemli bazı kısımlar ve onların türkçe hali şu şekilde

uluslararası helen derneği'nden leonidas koumakis, "15 yıl boyunca 55 farklı türk dizisi, türk dilini neredeyse her yunan hanesine sokarak, cennet gibi görünen büyüleyici bir avrupai türkiye imajını sayısız saatlerce ekranlara taşıdı" diyor.

bu diziler, farklı ülkeleri ve bölgeleri "türkleştirme" çabasındaki uzun soluklu projenin bir parçası olarak türkiye'yi büyülü bir turist cenneti, yatırım yapmak için uygun bir ülke, köklü bir ekonomiye sahip politik bir süpergüç olarak öne çıkarmaya ve izleyicilere etkileyici bir şekilde sunmaya çalışıp, türkiye'nin islam kültürünü kasıtlı şekilde ekranlara yansıtmıyor.

bu plana sadık diziler türk toplumunu gerçekten olduğu gibi göstermek yerine yabancı izleyicilere "türk halkı ne kadar iyi, ne kadar ahlaklı ve aile değerlerine bağlı, türkiye ne kadar büyük, güçlü ve büyüleyici" dedirtmek için uğraşıyor.

türkiye'nin amerika'nın ardından dünyanın en çok dizi ihraç eden ülkesi olduğunu düşünürsek, bu yunan arkadaşların evlerindeki televizyonlarda türk dizisi göre göre kafayı komplo teorisiyle sıyırdıklarını söyleyebilirim.

Ekşi Sözlük'ten, habere dair birkaç yorum

öncelikle şunu belirtelim: greek time city denen tuvalet kağıdı, avustralya merkezli, uçuk helenik hedefleri olan ahaber benzeri bir gazetedir.

bunların türk dizilerini çekememlerinin sebebi, türklerin dünyadaki arap, deve vs gibi algıları yıkmasıdır.

ne diyor gazete: türkiye'yi büyülü bir turizm merkezi olduğunu göstermek için propaganda yapıyormuş türk dizileri... bunların çekemediği şey, türklerin modern olduğunu tüm dünyanın görmesidir. sadece antalya'ya gelen turist sayısı bile 25 milyon ve bu tüm yunanistan'a bedel.

arkadaşlar en sikik dizilerimiz bile youtube'da 40 milyon izlenme alıyor. türk yumuşak gücü için bu tip yapımlar her zaman şart.

“international hellenic association...” kulağa ne kadar barışçıl ve masum geliyor değil mi?

leonidas koumakis‘e hatırlatmak isterim. türk dizilerine en fazla "kültürel diplomasi" veya "soft power" diyebilirsiniz, ki bunlar istendik, iyi şeylerdir. abd, ingiltere ve almanya gibi ülkeler yıllardır yapıyor bunu.

ama türk dizileri dünya çapında bu ülkeleri de geride bırakan bir başarı elde etti. komşuda bazı çevrelerin çamura yatmasının sebebi bu. suudi arabistan gibi bazı kabile devletlerinden de benzer ayarsız sesler yükseliyor.

bu sansürcü zihniyetten midem bulanıyor. televizyon denilen hedenin açma kapama düğmesi var, kimse sizi zorlamıyor. üstelik, yetişkin insanların hür iradesiyle izlemek için para ödediği şeyleri yasaklamaya kalkmayı da ahlakla izah edemiyorum.

türk dizilerine ergen tavırlarıyla yaklaşan “helenistik” gazeteciye esnaf naifliğiyle sesleneyim: “nazar etme ne olur. çalış, senin de olur”. sen neden uluslararası düzeyde izleyici beğenisine mazhar olabilecek diziler üretip ülkeni tanıtmıyorsun? hem de antik bir kültürün üzerinde oturuyorken!

dizilere dönelim: türk dizileri orta doğu’dan latin amerika’ya kadar çok farklı kültürlerin ortak beğeni paydasında yer almayı başarmış durumda.

iran’lıların bu diziler sayesinde istanbul aksanıyla türkçe konuşmayı öğrendiğine bizzat tanık oldum. dubai’de kaldığım otelin televizyonu türk dizisi kanalına ayarlanmıştı. müşteri talebi o yöndeymiş. iran’da azar işitmeye alışmıştım ama abd’deki azeri meslektaş, ezel izlemediğimi öğrenince: “ne mene türksen!” diye atarlanmıştı.

son olarak, meksikalı bir ev hanımının türk dizisi izleme gerekçesini aktaralım: “amerikan dizilerindeki şiddet ve cinsellik beni rahatsız ediyor. oysa türk dizilerinde o özlediğimiz romantizmi buluyorum.”

bunlar da ödeviniz olsun sevgili komşum.

İlk İki Bölümüyle Sağlam Bir Atmosfer Sunan Alef Dizisinin İncelemesi

Ebeveynler, Karantinadaki Çocukların Psikolojisi İçin Nasıl Davranmalı?