Özel Araçla Avrupa'dan Türkiye'ye Gelecek Olan Gurbetçilerin Bilmesi Gerekenler

COVID-19 dönemi hala bitmemişken, kendi arabalarıyla ülkeye gelecek gurbetçiler nelere dikkat etmeli, bir açıklayalım.
Özel Araçla Avrupa'dan Türkiye'ye Gelecek Olan Gurbetçilerin Bilmesi Gerekenler
iStock

araba üstünde avrupa'dan türkiye'ye gelen gurbetçilerin bilmesi gereken bazı noktalar var

bu yazı avrupa’dan türkiye’ye gelen türklerin temel sorularını cevaplandırma amaçlıdır.

avrupa’dan türkiye’ye tatil için gelen gurbetçilerin dikkat etmesi ve bilmesi gereken noktalar:

1. türkiye’de hem vatandaşlar hem yabancılar için 14 gün karantina kuralı kaldırılmıştır. sınır kapılarında sadece genel bir sağlık kontrolü yapılmaktadır (ateş ölçümü gibi).

2. girişlerde yolcular covid-19 testine tabi tutulmamaktadır. covid-19 geçirip geçirmediğine dair herhangi bir belge istenmemektedir. sadece belirti gösterenlere ücretsiz olarak yapılmaktadır.

3. yanında 10 bin euro’dan daha fazla nakit para bulunduranlar bunu geçtikleri gümrük kapılarında beyan etmelidir. aksi takdirde paraya el konulabilir. birlikte seyahat edenlerin her biri üzerinde 10 bin euro’ya kadar nakit para taşıyabilir. bazı gümrükler yetişkin olmayanların üzerinde 10 bin euro taşımalarına izin vermeyebilir. bu ihtimal göz önünde tutulmalı. nakit para beyanı için gümrük memurlarından “nakit para beyan formu” alınmalıdır. beyanda bulunulan para için harç ya da vergi ödenmez. ödemeyin.

4. kapıkule sınır kapısı açıktır, ipsala ise kapalıdır. kapıların durumunu kültür ve turizm bakanlığı ve alt başkanlıklarının resmî kanalları üzerinden takip etmek gerekebilir. memleket yolu sitesi faaliyete geçti.

5. hes kodu yurt içi yolculuklarda hâlâ gereklidir. güncel durumunu ve kaldırılıp kaldırılmadığını yukarıdaki resmî kanallardan takip edebilirsiniz.

ara not

hes kodu nedir? hes uygulaması ile mobil uygulama üzerinden alacağınız kodu kullanarak otobüs, uçak ve tren seyahati yapılabiliyor. ulaşımda risk taşımadığını belirten belgeler istenecek.

hes kodu nasıl alınır? hes kodu hayat eve sığar uygulaması ya da sms yöntemi ile alınabilir. hes kodunu uygulama üzerinden almak için:

a) hayat eve sığar uygulaması google play store veya ios app store üzerinden indirilir. hayat eve sığar uygulaması üzerinden “hes kodu işlemleri” bölümüne girilir. “hes kodu oluştur” butonuna tıklanır. kod kullanım süresi seçilir ve kod oluşturulur.

b) hes yazıp aralarında boşluk bırakılarak sırasıyla t.c. kimlik numarası, t.c. kimlik seri numarasının son 4 hanesi ve paylaşım süresi (gün sayısı olarak) yazılır ve 2023’e sms olarak atılır.

6. yurt dışından adınıza kayıtlı bir (1) yabancı plakalı arabayı ikamet yerinize getirmenize izin verilmektedir. yola çıkmadan en fazla 15 gün öncesinde ticaret bakanlığı’nın https://uygulama.gtb.gov.tr/tasit1onbeyan/ adresinden ön beyanda bulunanlar gümrükte beyan için beklemek zorunda kalmazlar.

7. başkasının arabasıyla gelecekseniz arabanın vekalet belgesi yanınızda olmalı ve tarihi geçmemeli.

8. tatil sonrası döndüğünüz ülkede karantina uygulaması olup olmadığını o ülkenin resmî makamlarından öğrenebilirsiniz. eğer güncel covid-19 testi gerekliyse 1 temmuz itibarıyla havaalanları ve belirlenmiş hastanelere covid-19 test merkezleri açılmıştır. testlerin 110 tl gibi bir fiyatı olacak ve iki saat içinde sonucu açıklanacak. ayrıca isteyenler diğer dillere tercümesine sistemden ulaşabilecek. bu testi yaptırabilmek için kişinin uçak bileti, yabancı vatandaşlık kimliği, yurt dışındaki ikametgahı gibi belgelerle geçici süre için türkiye’de bulunduğunu kanıtlaması gerekecek (türkiye’de yaşayan türk vatandaşlarına hâlâ isteğe bağlı yapılmıyor, test yapılması için semptom göstermesi gerek). testi pozitif çıkan gurbetçi vatandaş ücretsiz tedavi altına alınacak.

almanya için özel not: türkiye’den dönüşlerde son 48 saat içinde güncel test yapılmış ve sonucu negatif çıkmışsa dönenler karantina uygulamasına alınmayacaklardır. hem gitmeden önce türkiye’de yapılan hem almanya’ya dönüşlerde yapılan test sonuçları kabul edilmektedir.

9. mavi kartlı olup türkiye’ye giriş için vize zorunlu ülkelerden gelen kişiler vize almadan sadece kartlarını ve pasaportlarını göstererek geçiş yapabilirler.

10. vize mecburiyeti olan ülkelerden gelen ama mavi kartı olmayanlar evisa.gov.tr üzerinden ya da gümrük kapılarından vize başvurusu yapmalıdır.

11. yabancı plakalı araçların türkiye’de muayenesi yapılmaz. bu sebeple yola çıkmadan önce yapılmalıdır.

12. çocukların seyahati için de pasaport ve vize zorunludur. eğer çocuk ebeveynleri olmadan geliyorsa bu seyahatin ailesinin bilgisi ve izni dahilinde gerçekleştiği belge ile ispatlanmalıdır. başka biriyle geliyorsa vekaletnamesi yanında olmalıdır.

13. türk vatandaşlarına ait pasaportların asgari geçerlilik süresi:

*vize başvuru tarihinden itibaren

almanya 3 ay (*)
avusturya 3 ay (*)
belçika 3 ay (*) kısa ikametli vizeler için/1 yıl (*) uzun ikametli vizeler için
birleşik krallık kalış süresince geçerli
bosna-hersek 6 ay
bulgaristan 3 ay (*)
çek cumhuriyeti 3 ay (*)
danimarka 3 ay (*)
finlandiya 3 ay (*)
fransa 3 ay (*)
hırvatistan 3 ay
isveç 3 ay (*)
isviçre 3 ay (*)
italya 3,5 ay (*)
lüksemburg 3 ay (*)
macaristan 3 ay (*)
makedonya 6 ay (*)
malavi 6 ay
norveç 3 ay (*)
sırbistan 6 ay
slovakya 3 ay (*)
slovenya 4 ay
yunanistan 3 y (*)

amme hizmetimi yaptığıma göre çekip gidiyorum.