Fakir İnsanlar Onlarca Ucuz Cep Telefonu Varken Neden iPhone Alırlar?

''Ayranı yok içmeye, atla gider sıçmaya'' atasözünün hakkını fazlasıyla veren bu insanlar neden bu kadar ucuz telefon varken iPhone'u tercih ediyor hiç düşündünüz mü? Sözlük yazarlarının bu konuda bazı söyleyecekleri var.
Fakir İnsanlar Onlarca Ucuz Cep Telefonu Varken Neden iPhone Alırlar?
iStock.com


şöyle bir durum ki aslında toplumsal statüde telefonlar hem hep göz önünde olanı hem de hemen hemen en ucuz olanı. nasıl mı? 

şimdi örnek verelim acun ile fakir kişinin ortak noktası ne olabilir? araba, ev, saat olamaz. 3000 lira civarında ki bir telefonu tarifine ek 24 ayda aldın mı heh işte o zaman anca

fakirler arasındaki statü göstergesidir.

arkadaşın samsung'un j bilmem kaçını kullanırken sen iphone 7 plus ile okey masasına oturursan bir 5 dakikalığına o masada ünlü olursun

sonrası mı? hiç. okey masasında 8 çay hesabını birbirine kitlemeye çalışırsın.

insanların zenginlerle tek ortak noktası bu telefon.

onun bindiği arabalara binemez.
yat alamaz.
onun oturduğu evde oturamaz.
onun gittiği restoranlara gidemez ama onun kullandığı telefonu kullanabilir. bu da bir bakış açısı.

belki geliri düşük kişilerin kendini zengin hissettiği tek materyaldir iphone.

ben türkiye'de şuna rast geldim.

bir iş toplantısında 1600 ile 2800 lira arasında maaş alan 8 çalışanın 6'sının iphone 6 üstü telefonları masanın üzerindeydi. (6 ve üstü dedim çünkü 6'dan sonra şekilleri itibariyle farkını anlayamıyorum)

masanın başında oturan ve toplantıyı yöneten patronun ise masanın üzerinde duran telefonu iphone 5'ti.

yillar önce adidas nike 501 icin olup bugün de iphone icin olan durum. eğer alt gelir duzeyindeyseniz ve gözünüz yuksekteyse gelirinizi artiramayip üste çıkamiyorsaniz sembol ürünlerle tüketerek üste aitlik duygusunu tatmin edebilirsiniz. akilli telefonlardan önce ayağında nike adidas olanlar 501 giyenler nasilsa bugunku iphonecular ayni. 

ıphone 2 bin tl veren kisi bu acigini yemesinden icmesinden giyiminden ev esyasindan kisarak kimsenin gormedigi temel ihtiyaclarindan kisarak herkesin gördüğü olmayan ihtiyacini karsilamayı tercih etmekte. bu durum sadece alt gelir duzeyinde yok rahatlikla b sinifi işini gören bir araba alabilecek orta sınıfın kredi ile borçla c sinifi arabaya yonlenmesi mutevazi bir semtte sıkılmadan ev alacakken markalı lüks algili bir projede ev alip ev borcu aidat arasinda sıkışmak gibi her gelir grubunda malesef bu yasanmakta.

bir insan 2 aylık maaşını telefona harcıyorsa o ülkede kültürsüzlük ve görgüsüszlük var demektir. bunun bir benzer örneğini celal şengör, amerika'da kötü semtlerde kötü evlerde yaşayıp kendilerine cadillac alan siyahi vatandaşlar üzerinden vermişti.

bir kere ucuz mal alacak kadar zengin değilim geyiğine inanmıyorum. yeterince araştırırsan çok da kaliteli telefonları ucuza bulabilirsin. örneğin blackberry passport silver edition 1500 lira. gayet kaliteli gayet de şık bir telefon. ben meselenin tamamen gösterişle alakası olduğuna inanıyorum.

bu olay iki durum altından incelenebilir. 

eğer ki gelir seviyesi ortalamanın altından olan bir birey, bunu alıp üstüne üstünlük çevresine yük oluyorsa eyvallah. ama bazen asgariden de az maaş alıp, kullanan adamlar var. yediklerinden kesiyor, gezmelere gitmiyor ve kendisine zarar veren alışkanlıkları yok. yani dünyada bazı şeyler sadece zenginler için mi var? herhangi bir alt gelirli adam sizin dünyanıza göre hiçbir zaman eğlenemez, uçağa binemez, tatile gidemez. ancak ortamlarda hak ve adaletten bahsedip, çağırdığınız garsona hava atmasını bilirsiniz.

kendini değerli hissetmek için. dikkat ederseniz değerli hissetmeleri aldıkları telefonun değeri ile doğru orantılı zira ülkede zenginler ile paylaşabilecekleri en yüksek fiyatlı ürün bu.

bu durumun suçlusu fakir olan değil, sosyoekonomik anlamda bir uçurum olması ve bu uçurumun açılmasıdır. bunu eleştirenlere mantıksız gelse de bunu yapan insanların çoğu toplumdaki yerinin buna (çoğunlukla) bağlı olduğunu düşünür. arkadaşları arasında bir farklılık yaratacağı gibi karma insanlarla beraber olduğu ortamlarda da (iş, okul, kurs vs.) kendi yerini kendi gözünde yükseltecektir.

bunu yapmaya ihtiyaç duymayan kimseler (yani ya iphone almayan ya da iphone'u sadece beğendiği için alan, bir hava atma aracı olarak görmeyen kişiler) ise kariyerleri, ekonomik durumları, başarıları veya kişilikleri ile kendilerine o toplumda kabul edilebilir bir değer biçmişlerdir. bu yüzden iphone onlar için ekstra bir anlam ifade etmez.

bu demek değildir ki iphone'u sadece fakirler bir değer göstergesi olarak kullanıyor, ekonomik durumu itibari ile zaten iyi olan kişiler de bunu kanıtlamak ve göstermek için iphone'nun son modellerini deli gibi takip edebiliyorlar. burada kapitalizmin en tatlı amacına ulaşan bir firmanın başarısını rahatlıkla görebiliyoruz. marka satmak.