Evrim Varsa Bugünkü Maymunlar Neden İnsan Olmuyor Sorusuna Dair Aydınlatıcı Bir Örnek

Maymunlar neden insan olmuyor diye düşünüyorsanız, bu örnek sizlere yardımcı olacaktır.
Evrim Varsa Bugünkü Maymunlar Neden İnsan Olmuyor Sorusuna Dair Aydınlatıcı Bir Örnek

"evrim doğruysa bugün maymunlar neden insan olmuyor?"

bu soruyu soranın bilgisizliğini ele veren kelime "bugün". ne darwin'in tarif etiiği evrim süreci, ne de evrim fikrinin gelişimine vesile olan buluşlar bir günde oldu... o buluşlardan her gün faydalanıyoruz. soruyu sorana "evrimin çalışma mekanizmalarını incelerken yapılan icatlardan faydalanmayı bıraktır insanlara da görelim" diye cevap verilebilir. bkz. evrim teorisi eskimiş ve çürümüş bir teoridir/#160460616

insan ile şempanzenin altı milyon yıl önce ayrılıp ayrı yönlerde evrildikleri hesaplanıyor. bunun ne anlama geldiğini idrak edemeyenin sorduğu sorudur. durum ve sorudaki bugün sözünün yersizliği şöyle, şu sorular ve cevaplarla aydınlatılabilir.

- annen ayakta yol kenarında dursa, onun annesi 33cm ötesine dursa, onun 33cm ötesine de onun annesi dursa, anne tarafından tüm ataların bu şekilde yol kenarına dizilseler, altı milyon yıl önce yaşamış olan (bu günün şempanzeleriyle ortak olan) büyük-büyük-...-büyükannen ne kadar uzaklıkta olurdu? (cevap: edirne-hakkari mesafesi yaklaşık 2000km.)

- bir arabaya binip belli bir hızla dizildikleri yol boyu sürsen, hepsini tek tek görebilsen, kaç zamanda o altı milyon yıl önceki büyükannene ulaşırdın? (cevap 20km/s hız ile 100 saat yani dört gün dört gece)

- yol boyu herhangi bir noktada bir metre içinde yan yana duran üç kişi, torun-evlat-anne şeklinde olacaklarından birbirlerine benzerlerdi, ama birbirinden uzak duranlar arasında benzerlik daha az olurdu.

- deniliyor ki afrika dışındaki tüm insanlar aslında altmışbeşbin yıl önce bir şekilde kızıldeniz'i aşıp yemen'e geçen kısıtlı sayıda bir grup afrikalının torunlarıdırlar. ama ne kadar farklı yönlere doğru evrilmişler. yüzüne bakıp nereli olduğunu bilmek işten bile değil. o ömrünü yemen'de tamamlayan ilk afrika dışı büyükannen o ikibin kilometrenin neresinde dururdu? (cevap: yirminci kilometresinde, yani edirne'nin yol boyu bir köyünde dururdu.) her bakımdan bu günkü insanlarla ayni ve anne tarafından bu gün yaşayan herkesin büyükannesi olan son genetik havva anamız (ondan evvelkilerin hepsi zaten ortak) yüzüncü kilometrede (yani edirne'den lüleburgaz gibi bir uzaklıkta), ateşi ilk kullanan büyükannemiz üçyüzellinci kilometrede (izmit gibi), iki ayağı üstünde yürüyüp koşabilen ilk büyükanne yolun yarısında (kayseri gibi), şempanze gibi vaktini ağaçta geçiren ya da elleri de yerde yürüyen büyükannelerimiz o ikibin kilometrenin bizden uzak yarısında (doğu illerimiz gibi uzaklıkta) olurlardı

- iki en uçtakilerin, yani sen ve altı milyon yıl önce yaşamış olan büyük-büyük-...-büyükannen arasındaki farklılık, yol boyu tüm babaların da katkıları yüzünden çok olsa bile, hala belli benzerlikler olacaktır. 65 bin yılda (2km) oluşan asyalı avrupalı farkı, ve 6 milyon yılda (2000km) oluşan şempanze-insan farkı, yüzlerce milyon yılda (5 ila 10 dünya turu) oluşan kertenkele-insan farkından az, neredeyse milyar yılda (yüzlerce dünya turu) oluşan balık-insan farkından çok daha az, ki oralarda bile belli ortak özellikler var. bunu anlamak bazıları için zor olabilir, ama belki insan yaşam uzunluğundan bu çok çok farklı zaman boyutunu bu şekilde mesafeler olarak anlatmak faydalı olabilir.