Ekonomide En Güzel Olanı Değil, En Onay Görecek Adayı Seçme: Keynesyen Güzellik Yarışması

Keynesyen güzellik yarışması nedir? Evet biraz karışık gelebilir ama kısa bir okumadan sonra ekonomiye dair önemli bir şeyi, Keynes'in literatüre armağan ettiği bu teoriyi tamamen öğrenmiş olacaksınız.
Ekonomide En Güzel Olanı Değil, En Onay Görecek Adayı Seçme: Keynesyen Güzellik Yarışması

keynesyen güzellik yarışması (keynesian beauty contest), jüri üyelerinin kişisel olarak en çekici buldukları kişiler yerine, tüm jüri üyeleri arasında en popüler kişileri seçtikleri için ödüllendirildikleri bir güzellik yarışmasını tanımlar. bu fikir genellikle finans piyasalarında uygulanır, burada yatırımcılar temelde en iyi değere sahip hisse senetleri yerine diğer yatırımcıların satın alacağını düşündükleri hisse senetlerini satın alarak daha fazla kar elde edebilirler. çünkü diğer insanlar bir hisse senedi satın aldıklarında, fiyatı yükseltirler ve bu da daha önceki bir yatırımcının, şirketin finansal tabloları gibi fiyat artışlarının temelleri tarafından desteklenip desteklenmediğinden ayrı olarak, kar etmesine olanak tanır.

kavram, john maynard keynes tarafından geliştirilmiş ve 1936 tarihli istihdam, faiz ve paranın genel teorisi adlı eserinin 12. bölümünde , hisse senedi piyasalarındaki fiyat dalgalanmalarını açıklamak amacıyla ortaya atılmıştır. davranışsal iktisat ve oyun teorisinin kesişiminde bulunan bir problemdir.

2011 yılında, national public radio'nun planet money programı, dinleyicilerinden üç hayvan videosundan en sevimlisini seçmelerini isteyerek teoriyi test etti. dinleyiciler iki gruba ayrıldı. ilk grup, en sevimli olduğunu düşündükleri hayvanı seçerken; ikinci grup, diğer katılımcıların çoğunun en sevimli olduğunu düşüneceğini tahmin ettikleri hayvanı seçti. sonuçlar gruplar arasında önemli farklılıklar gösterdi. ilk grubun %50'si bir yavru kedi içeren bir videoyu seçerken, ikinci grubun yüzde %76'sı aynı yavru kedi videosunu seçti. ikinci gruptaki bireyler genellikle kendi tercihlerini göz ardı edip başkalarının beklenen tercihlerine dayanarak doğru bir karar verebildiler. sonuçların keynes'in teorisiyle tutarlı olduğu düşünüldü.

keynesyen güzellik yarışması benzetmesi, finansal piyasaların nasıl çalıştığına ve davranışsal faktörlerin oynadığı önemli role dair yerinde bir açıklama olmaya devam ediyor. bunu daha iyi anlamak için, tim harford'un yakın zamanda financial times okuyucularına sorduğu şu bulmacayı düşünün:

yarışmaya katılan herkesin ortalama tahmininin üçte ikisine olabildiğince yakın bir tahminde bulunmayı hedefleyerek sıfırdan 100'e kadar bir sayı tahmin edin. örnek olarak, sırasıyla 20, 30 ve 40 tahmin eden üç oyuncu olduğunu varsayalım. ortalama tahmin 30 olur ve bunun üçte ikisi 20 olur, bu nedenle 20 tahmin eden kişi kazanır.

sıfır seviye düşünür olarak adlandırılan kişiyi hayal edin. muhtemelen şöyle der: "bilmiyorum. bu bir matematik problemi gibi görünüyor. rastgele bir sayı seçeceğim." birçok kişi sıfır ile 100 arasında bir sayıyı rastgele tahmin ettiğinde ortalama 50 tahmininde bulunur.

birinci seviye düşünür nasıl olur? şöyle der: "bu oyuncuların geri kalanı fazla düşünmeyi sevmez, muhtemelen rastgele bir sayı seçerler, ortalama 50, bu yüzden 33 tahmin etmeliyim, 50'nin üçte ikisi."

ikinci seviye düşünür şöyle der: "çoğu oyuncu birinci seviye düşünür olacak ve diğer oyuncuların biraz aptal olduğunu düşünecek, bu yüzden 33 tahmin edecekler. bu yüzden 22 tahmin edeceğim."

üçüncü seviye düşünür: "çoğu oyuncu oyunun nasıl işlediğini anlayacak ve çoğu insanın 33 tahmin edeceğini düşünecek. sonuç olarak 22 tahmin edecekler, bu yüzden 15 tahmin edeceğim."

seviyeler daha da arttıkça tahmin edilen sayının azaldığı görülebilir.

bu bir matematik problemi olmasının dışında insanları tanıma problemidir. karşınızdaki insanların profilini tahmin etmek çok önemlidir ve bir o kadar da zordur.

bu senaryo için nash dengesi nedir? adını, a beautiful mind filminin konusu olan ve ne yazık ki yakın zamanda bir araba kazasında hayatını kaybeden matematikçi john nash'ten alan bu oyundaki nash dengesi, herkes tahmin ettiğinde kimsenin tahminini değiştirmek istemeyeceği bir sayıdır. bu oyundaki nash dengesi sıfırdır.

financial times bu oyunu katılımcılar arasında oynattığında 1997'de ortalama tahmin 18.9'du; bu da kazanan tahminin 13 olduğu anlamına geliyordu. 2015'te ise ortalama tahmin 17.3'tü; bu da kazanan tahminin 12 olduğu anlamına geliyor. birçok kişi, ikinci ve üçüncü seviye düşünür seviyesine yakınsayan tahminlerde bulundu.

keynesyen güzellik yarışması benzetmesi, para yöneticilerinin ne yaptığına dair yerinde bir tanımlama olmaya devam ediyor. birçok yatırımcı kendilerine "değer yöneticileri" diyor, yani değerinden ucuz hisse senetleri almaya çalışıyorlar. diğerleri kendilerine "büyüme yöneticileri" diyor, yani hızlı büyüyecek hisse senetleri almaya çalışıyorlar. ancak elbette kimse pahalı hisse senetleri veya küçülecek şirketlerin hisse senetleri almaya çalışmıyor. bu yüzden bu yöneticilerin gerçekten yapmaya çalıştığı şey, değer kazanacak hisse senetleri satın almak - veya başka bir deyişle, diğer yatırımcıların daha sonra daha değerli olduğuna karar vereceğini düşündükleri hisse senetleri.

bugün tam olarak değerinde olmayan bir hisse senedi satın almak, piyasanın geri kalanının sizin bakış açınıza er ya da geç gelmesi koşuluyla iyidir. keynes'in ünlü sözlerinden birini hatırlayın: "uzun vadede hepimiz ölüyüz." bir portföy yöneticisi için tipik uzun vade birkaç yıldan fazla değildir; genellikle sadece birkaç aydır! yani piyasayı yenmek için bir para yöneticisinin diğer yatırımcıların fikirlerini nasıl değiştirecekleri hakkında bir teorisi olması gerekir. başka bir deyişle, yaklaşımları davranışsal olmalıdır.

kaynak:
https://en.m.wikipedia.org/…eynesian_beauty_contest
https://www.ft.com/…27a-25b8-11e5-bd83-71cb60e8f08c