BASKETBOL 17 Ekim 2017
14,5b OKUNMA     976 PAYLAŞIM

NBA'de Yeni Sezon Başlarken En Dikkat Çekici Takımların ve Sezonun Genel Değerlendirmesi

NBA'de yeni sezon, TSİ 17 Ekim'i 18 Ekim'e bağlayan gece iki maçla birlikte başlıyor. Her şeyiyle büyük bir keyif olan bu maratonun analizini yapalım.


golden state warriors

Fotoğraf: Keith Allison

green curry thompson durant 4'lüsünü korudular. zaten şampiyonluk için bu fazlasıyla yeterliyken, sanki üç sayıda sıkıntı yaşıyorlarmış gibi bir de nick young'ı kadroya kattılar. söylenecek fazla bir şey yok, yine şampiyonluğun en büyük adayı.

cleveland cavaliers

Fotoğraf: Keith Allison

warriors'ı yakalamak adına bazı hamleler yaptılar, ama başarılı olamayacaklar. kyrie irving sanıldığından çok daha iyi bir oyuncu, ve gitmekte de sonuna kadar haklıydı. karşılığında gelen isaiah thomas 2018'e kadar yok.

bu ne demek şöyle açıklayayım. geçen sene final oynayan, iyi bir uyum yakalamış (en azından öyle görünüyordu) bir takımsınız. kilit üçlünüzden bir oyuncu lider olmak istediğinden dolayı takımdan ayrılıyor. yerini geçen sezonun en skorer 3. oyuncusu ile dolduruyorsunuz ve kendisi sakat. devamında ve öncesinde yaptığınız diğer hamlelerle de takımın kimyasını alt üst ediyorsunuz. bakın bu nokta sandığınızdan daha önemli. sezon ortasında bir takımın o kimyayı sağlama ihtimali çok çok düşük. sırf bu nedenle takımın doğu birincisi bile olacağına inanmıyorum.

şunu da ekleyeyim, wade ve rose'a inanmayın gençler. crowder'ın onda biri kadar katkı veremeyebilirler. artık bu oyunun bir parçası değiller.

boston celtics

kyrie irving yıllar sonra bir takımın lideri pozisyonuna geçiyor. iki yıldız gordon hayward ve al horford, bir de yanında genç yetenekler jaylen brown ve jayson tatum ile iddaalı bir kadro kurdular, ve sağlık sorunları yok. bu iskeleti kurmak adına bazı önemli yan parçaları kaybetmiş olabilirler, (avery bradley ve jae crowder) ama başarılı olacaklardır. bana göre doğu birinciliğinin en büyük adayı. ha, playofflarda doğu şampiyonu olurlar mı, şu an için kestirmek güç, çünkü lebron faktörü her zaman var.

philadelphia 76ers

The Sixer Sense

draft'ten sonra heyecanımız tavan yaptı. markelle fultz, joel embiid ve ben simmons. 3 süperstar adayı. ama geçen haftalarda yapılan bir açıklama hevesimizi biraz da olsa kursağımızda bıraktı. embiid hala hazır değil. bu sene o sene değil tabii ki, ama yine de umut vaadediyorlar, ve izlemesi çok keyifli bir takım olacaklar.

houston rockets

keşke carmelo anthony'i alabilselerdi. alsalar batıdaki warriors hegemonyasının en büyük tehdidi olabilirdi. ama şu an için pek de mümkün görünmüyor. öte yandan chris paul ve james harden ile yılın en iyi pozisyonlarını yaratacaklar. izlemesi çok keyifli olacak takımlardan bir diğeri.

oklahoma city thunder

russell westbrook, carmelo anthony ve paul george. kağıt üstünde kusursuz görünebilir, ama aslında öyle değil. evet, westbrook geçen sezon triple-double ortalamasıyla oynadı, ama bunu yaparken takımın hiçbir iddaası yoktu, ve de takım arkadaşları 4-5 seviye altındaydı. westbrook mükemmel bir basketbolcu, ama bir takım oyuncusu değil, ve takım olmadan şampiyon olamazsınız. ha, umarım westbrook beni yanıltır, 2016 playofflarındaki westbrook'a geri döner ve yanındaki 2 süperstarla topu paylaşır da küçük de olsa bir şampiyonluk şansları olur.

Bu sezon ne gibi değişiklikler var?

oyun akışının hızlanması için kural değişikliğine gittiler. şöyle ki;

> bir maçta alınabilecek maksimum mola sayısı 18 den 14'e düşecek.
> her takım en fazla 7 kez mola kullanabilecek.
> maçın son 2 dakikasında takımlar en fazla 3 yerine 2 mola kullanabilecek.
> çeşitlerine göre 60 ve 90 saniye olan molalar 75 saniyede sabitlenecek.
> ikinci ve dördüncü çeyrekler ile uzatmalarda verilen 3'er mola hakkı 2'şere indirilecek.

böylece yaklaşık 15-20 dakika kazanılması hedefleniyor. yani 1 maç ortalama 150 dk yerine 130-135 dk sürecek.

artık eskiye kıyasla 10 gün önce başlayacak. bu sayede takımların arka arkaya 2 günde 2 maç back to back yapışı azalacakmış.

ayrıca tarihte ilk defa hiç koç değişikliği olmadan başlayacak sezon olacakmış.

sezon sonu kevin durant , lebron james, russell westbrook , demarcus cousins, paul george, isaiah thomas, hassan whiteside, chris paul, deandre jordan, carmelo anthony ve daha birçok önemli oyuncunun serbest kalacağı sezon.

son senelerin en gelecek vaad eden (her sene aynı terane olsa da bu sene gerçekten iyi oyuncular var. bizim süperstar adayı dediğimiz luka doncic ancak beşinci sıradan seçilecek görünüyor -şimdilik-) draft sınıfıyla birleşince heyecanlı bir sezon sonu bizi bekliyor.

Sözlük yazarı "orijinall" ise NBA'deki bozulan dengeleri değerlendirmiş

2017-2018 sezonu için direk playoff hatta konferans finalleri yapılsa yeridir dediğim organizasyon nba. yıldızlar bir araya geliyor güzel de resmen her şey çok net bir biçimde iyi bir basketbol değil, toplamda 20 basketbolcunun savaşını vaat ediyor. şu yaz yapılan hamlelerle daha çok yıldız bir araya gelip daha az maçı izlenebilir yapacak gibi görünüyor.

normal sezonda sürprizler yine görebiliriz ki umarım görürüz, bu sene es geçilen ve kaan kural'ın çok sık tekrarladığı şey ise resmen geçen sezonun ciddi sakatlık geçiren bir süperstarın olmaması idi. dengeleri değiştirme anlamında üzgünüm ama sakatlıklara bel bağlayacağız izleyici olarak.

rekabetçilik olarak küçük bir grubun rekabet içinde olması, sürprizlere çok kapalı bir ortam olması henüz işin tadını kaçırmamış gibi görünse de yakın zamanda eski nba 'denge'lerine dönülmesi için sesler yükselmeye başlar gibi geliyor (başlamalı)

bernie ecclestone formula'nın içine nasıl ettiyse bence bu süreç de orta vadede nba'in ve dengelerinin içine edebilecek potansiyele sahip. ecclestone örneğini verdim, çünkü adam silver bu gidişattan memnun olduğunu dile getirerek bir nevi bu gidişatı olumlamış oldu (6-7 yıl önce chris paul lakers'a gidemez dengeler çok bozulurdan bugüne gelindi). böyle giderse süper starlar'dan öte sadece star diyebileceğimiz oyuncuların süper star olma potansiyellerine istinaden çok şişkin kontratlar almalarının önü açılacak, takım sahipleri seyircileri çekemeyecek ve geçmişte dibe oynayan 5-6 takım varken toplamda, bu şimdi 10'u bulacak ki playoff altındaki takımların tamamı bu potaya girebilir. kaldı ki bu potansiyel arama işi draftı normalden çok daha önemli kıldığından tanking olayının artık suistimal edildiğini gayet görebiliriz.

bu bir çok güçlü oldular ağlama yazısı değil aslında gayet denge üzerine kurulan bir organizasyon içerisinde sistemi en optimum, en iyi kullanarak çitanın inanılmaz yukarıya çekilmesinden mütevellit diğer takımların yönelimlerinin, bu çıkılan noktayı yanlış yorumlaması sonucu bir denge organizasyonu olan nba'in düzeninin ve doğasının bozulma tehlikesine dikkat çekme yazısı...

süreç olarak, nba'de modaya uyulan, yani başarılı takımın izinden giden diğer takımlar olduğunu görüyorduk

ama bunlar organizasyonel, oyun planı, defans-hücum dengesi olarak takım içinde halledilebilecek trendlerdi veya koç ve felsefe değişiklikleri işe yarayabiliyordu (dallas ve detroit şampiyonluklarını düşünün). şimdi ise işin boyutu çok değişmiş durumda, yani hem organizasyon iyi olacak, hem takım içinde iyi bir basketbol oynanacak hem de bu işin içinde süper-starlar olacak. bu gerçekten inanılmaz ve bilinçli yapılması yıllar alacak bir seviye. yani bugün golden state standardına ulaşmayı hedefleyen ortalama bir nba takımı, hedefine yaklaştığında 8-10 seneyi göz önünde bulundurmalı. bu daha önceki dönemlerde çok daha kısaydı. ama şu ana kadar görülen, golden state ve cleveland'a verilen reaksiyon; takım yöneticilerinin bu işinden çıkış yolunu süper-starları bir araya getirmekten ibaret olarak görmeleri ve buldukları süper star adayı starları bir araya getirmeye çalışmaları... bu beyhude çabaların sonucu gerçekten nba'in dengesini tehlikeye sokup, tankingi bildiğin teşvik ediyor.

bu sürecin teşviki aslında starları bir araya getirip, golden state ve cleveland karşısında sürpriz arayan takımların, o sürprizi yapmalarına bağlı (normal sezon değil, playoff sürprizlerinden bahsediyorum). sürpriz yapıp, bu takımlarla baş etmeleri durumunda işler daha yokuşa sürülecek ve bu trend maalesef devam edecektir. ama bir cleveland-golden state finali daha çatlak sesleri de beraberinde getirebilir diye düşünüyorum ki getirmeli.