MÜZİK 20 Temmuz 2018
49,4b OKUNMA     875 PAYLAŞIM

Haksızlığa Karşı Geldiği İçin Başı Beladan Hiç Kurtulmayan Usta: Aşık Mahzuni Şerif

Gerçek adıyla Şerif Cırık, bizim bildiğimiz adıyla Aşık Mahzuni Şerif, bu coğrafyanın yetiştirdiği en büyük halk ozanlarından biriydi. Kimseye "eyvallah" demediği için yaşamı boyunca başı beladan hiç kurtulmadı. Her şeye rağmen türkülerini söylemeye devam etti.

asıl adı şerif cırık olan, 1940-2002 tarihlerinde yaşamış, toplumsal, siyasi konuları ele alıp; bir yandan geleneksel halk şiirini devam ettirirken diğer yandan da protest şiirlerle halkın sorunlarını dile getirmiş bu asrın en değerli halk ozanı, taşlama şairi, pir sultanıdır aşık mahzuni şerif.

kendisinin aşık veysel tarafından ayakta karşılanan tek kişi olduğu söylenir.

Aşık Mahzuni Şerif & Aşık Veysel

60'da toplumculuğa ve halk edebiyatına gönül verdiği ve alevi olduğu için ordudan ihraç edilir.

71'de darbe sonucu kurulan nihat erim başkanlığındaki hükümetin, üç fidanı (deniz gezmiş, hüseyin inan ve yusuf aslan) idam etmesi üzerine yazdığı erim erim eriyesin türküsü nedeniyle tutuklanır. nihat erim “bir halk ozanı başbakanı sevmek zorunda değildir” diye ifade verip şikâyetçi olmayınca dört yıl yerine 10 ay hapis yatıp tahliye olur.


72'de evi kundaklanır.

73'de halkı suça teşvik etmekten yargılanır, hüküm giyer, işkence görür.

70’li yıllarda 8 yıl sahnelere çıkması ve yurtdışına gitmesi yasaklanır. geçimini ufak bir dükkânda plak satarak sağlamaya çalışır. bu dönemde ersen ve dadaşlar, edip akbayram, cem karaca, selda bağcan gibi başka sanatçılar eserlerini okumaya başlar.


62 - 88 yılları arasında defalarca saldırıya uğrar, evi yakılır, tutuklanır, hapse atılır, dövülür, dişleri sökülür.

98'de dünyanın yaşayan üç büyük ozanı arasında birinci sırayı alır.

2001'de ''kızılbaşım ve laikim. ben değil yedi sülalem kızılbaştır. bir suç varsa dedemdedir!" dediği için, kendisine dgm tarafından dava açılır.


17 mayıs 2002 tarihinde kalp ve solunum yetmezliğine bağlı olarak almanya’da yaşamını yitirir.

halk şiirine ve türkülerine ömrünü veren âşık mahzuni, bektaşi kültürünün ve anadolu ezgilerinin dünyaya tanıtılmasında önemli bir rol üstlenmiştir. 62 yıllık ömrüne; 453 plak, 58 kaset ve yayınlanmış 8 kitap sığdırmıştır. ayrıca adına hazırlanmış iki belgesel vardır.

Aşık Veysel'in Ünlü Sözü 'Güzelliğin On Para Etmez Bu Bendeki Aşk Olmasa'nın Hikayesi