OTOMOTİV 25 Ağustos 2022
111b OKUNMA     804 PAYLAŞIM

Dizel Arabaya Yanlışlıkla Benzin Koyulursa Ne Yapmak Gerekir?

Dizel arabaya benzin koyunca ne olur? Bu durum fark edilirse ne yapmak gerekir? Eğer aracınıza yanlış yakıt koyulduğunu erkenden fark ederseniz olası birçok masrafın önüne geçebilirsiniz.


Dizel otomobile benzin koyulursa ne olur?

2000 bar gibi bir basınçta benzinin yapacağı patlamanın mazota oranla sapma payı kontrol edilemez ve şiddetli gerçekleşecek olmasından mütevellit, basitten karmaşığa doğru gidecek olursak; başta mazot pompanızın yarılmasına, devamında patlayarak yanma prensibinde enjektörlerin asıl yakıt püskürtme işlemini içerideki hava sıkıştırılarak ısındığı optimum anda yapmasından dolayı o şiddette patlamayla leyla olmasına, pistonların korozyona uğramasına gittiğiniz mesafeye bağlı olarak komple yanma odasını elinize almanıza yol açar.

eğer çalıştırdıysanız hemen fark edebileceğiniz fark; benzindeki patlamanın daha ani ve düzensiz oluşundan motorun teklemesi ve halk arasında bildiğimiz gırlama sesinin daha bir gürleşmesidir.

Durum fark edilince ne yapmak gerekir?

aracı dizel yerine benzinle fullersen ve yaklaşık 5-10 km gidersen bayağı bayağı bi komponenti eline alırsın.

10 litre kadar koyarsan, uzun vadede belki sıkıntı olabilir ama mazotla karışan benzini dizel motor yakar atar. tabii dediğim gibi, uzun vadede sıkıntı olabilir. çünkü benzinin yanıcılığı ve yapısı mazottan farklı. mazotun içine yanan kibrit atsan yanıp alev almazken; benzin, kıvılcımla bile alev alır.

bu gibi durumlarda fark ederseniz eğer hiç kontağa basmadan çekici çağırın. serviste büyük ihtimalle deponuz ve motora giden yakıt borusu sökülecektir. bu da tabii en hafif olan tarife.

ayrıca dizel arabalar önüne geleni yakar. ayırt etmez. en leş mazotu koysan bile bir şekilde yakar atar. ortalığın anasını ağlatır ama yakar.

baktınız, adam mazot yerine benzin koydu ,yapacağınız şey belli: kesinlikle ama kesinlikle anahtarı takıp yarım tur bile çevirmeyin. bakın, motoru çalıştırın demiyorum; anahtarı bile takıp ışıkları açmayın. aksi halde enjeksiyon sistemi dahil tüm parçaların temizlenmesi gerekir çünkü anahtarı takıp yarım tur çevirdiğinizde dahi yakıt tüm sistemde dolaşmaya başlar. eğer anahtarı takmadan direkt olarak çekici çağırıp servise götürürseniz sadece yakıt deposunun boşaltılması yeterli olacaktır ama enjeksiyon sistemine kadar girerseniz masraf büyür de büyür.

Peki ya benzinli arabaya dizel yakıt koyulursa?

dizel araç depo ağızları benzinli araçlara göre daha geniş olduğundan benzinli araca dizel yakıt konulması ihtimali daha düşüktür. zira benzinli araç depo ağzına dizel pompası girmez. ancak tanker yanlış depoya yükleme yapmış ise dizel yakıt benzinli araca verilebilir. ayrıca kısa süreli kullanımda vereceği hasar, dizel yakıtın benzinli araca vereceği hasardan daha azdır.

Dizel aracına benzin koyulan bir Ekşi Sözlük yazarının başına gelenler

"fulleyelim lütfen" cümlesiyle arabadan inerken, görevli arkadaşın işleme başlaması ve gayriihtiyari "97 oktan dolduruyorum" bilgisini vermesinin ardından "dizel olduğunu fark etmişsindir umarım" karşılığını vermem ve görevlinin işlemi sonlandırana kadar "dizel aracımın deposuna dolan 10 litre benzin" gerçeğiyle yüzleşmem sürecini kapsayan birkaç saniyelik dumur anı...

diyaloglar, karamsarlıklar, çıkabilecek olası tartışmaları bir kenara bırakıp durumla ilgili bazı bilgiler vermek gerekirse:

- durumu ilettiğimiz şef, korkulacak bir durum olmadığını, ancak arabayı çalıştırmadan kenara itmemizi söyleyip hemen anlaşmalı tamircisini çağırdı.

- bir adet boru ve bir damacanayla gelen tamircimiz opel corsa'larda arka koltuğun altında bulunan yakıt deposunu ulaşmak için arka koltuğu söküp işe koyuldu.

- önce deponun ilk bölümü boşaltıldı. (merak edenlere ek bilgi, öyle boruyu ağzına alıp çekerek başlamadı olay. boruyu takmak yeterli oldu) 

- buradaki sıvının tamamen bittiği kanısına varılmasının ardından 2. çıkışa boru takıldı ve 1'er dakikalık aralıklarla marşı çevirerek buradaki tüm sıvının da tahliyesi sağlandı.

- doldurulan 10 litre benzin ve depomda kalmış olması olası 5 litre yakıttan oluşan toplam 15 litreye yakın sıvı karışım yaklaşık 1 saat gibi bir sürede boru vasıtasıyla damacanaya aktarıldı.

bu işlemlerle geçen 1,5 saatlik bir zaman kaybı ve biraz can sıkıntısının ardından aracım 2 aydır herhangi bir sorun çıkarmadan çalışmakta.. özetle, usta bir tamirci sizi bu dertten kurtarabilecek yegane insandır.

bu olayda şanslıydım. çünkü bir şekilde işlem tamamlanmadan olayın farkına varabildim. ancak başınıza böyle bir durum geldiğini fark ederseniz sakın ola arabanızı çalıştırmayın.

Yeni teknolojiler

bunu önlemek için modern araçların depo kapakların "misfuel protection device" adlı bir mekanizma bulunmaktadır. aracınızda bu mekanizma yoksa harici olarak da alıp takmanız mümkündür.


yakıt pompaların uçları standart ölçülerde yapıldığı için tüm dünyada dizel pompaları daha kalın, benzin pompaları ise daha ince uçludur. kalın olan dizel pompası depo ağzında belli bir seviyeden sonrasına ilerleyemez ve dolum işlemini yapar. benzin pompaları ise daha ince uçlu ve daha uzun olduklarından kilit mekanizmasına değer ve kilit aktifleşir.

pompaları yakıt dolumu sırasında depodaki havanın boşalma hızını kontrol eden sensörler sayesinde otomatik olarak durma işlemimi gerçekleştirir. pompa, hava akımı sensörlere ulaşamayacak kadar azalınca yakıt dolumunu durdurur. bu kilit kapandığında hava akımı da sağlanamadığı için pompa otomatik olarak durur. bu sırada belki 10 ml kadar benzin ulaşır deponuza ki bu da sorun teşkil etmez.