SAĞLIK 4 Mart 2016
39,4b OKUNMA     1191 PAYLAŞIM

Bir Gün Hiç Bilmediğiniz Bir Dilin Aksanıyla Konuşmaya Başlayabilirsiniz: Yabancı Aksan Sendromu

Düşünsenize bir kaza atlatıyorsunuz veya migren nöbeti geçiriyorsunuz ve sabah uyandığınızda bambaşka bir dilin aksanıyla konuşmaya başlıyorsunuz. Üstelik o dili bilmiyor ve o dilin konuşulduğu yere de hiç gitmediniz. Dünyada bugüne kadar sadece 60 kişinin yakalandığı yabancı aksan sendromu.
iStock.com

robin jenks vanderlip, hayatında hiç rusya'ya gitmemiş, rus topraklarına ayak basmamış birisi. merdivenlerden yuvarlanıp kafasını vuruyor bu kızcağız(evet bağyanmış kendisi. paragrafın girişinde erkek sandın de mi?) ve 2 gün komada kalıyor. 

uyandığında ise konuşma yetisini kaybettiğini görüyor. zamanla konuşma yetisini yavaş yavaş kazanıyor ancak bir fark var. artık rus aksanı ile ingilizce konuşmaya başlıyor. bizdeki "sen istiyor duj? verecek 100 dolar daha!" gibi. bu sendromun adı yabancı aksan sendromuymuş ( evet gerçekten isim koyma konusunda çok yaratıcılar) ve dünyada yaklaşık 60 kişide görülmekteymiş. ağır psikolojik veya fiziksel travma(felç) nedeniyle beyinde oluşan nadir düzensizlikler sebep oluyor ancak nasıl olduğu konusunda kimsenin fikri yok.

peki madem bir kısa devre ile olmayan aksanlara sahip olabiliyor beyin, peki aksan denen şey neden ve nasıl oluyor?

Kaynak

Sebepleri ile beraber dünyada başka örnekleri de var

bugüne kadar dünyada toplam 60 kişide görüldüğü söylenen hastalık. beyindeki konuşma bölgesinde meydana gelen bir hasarın ardından kişinin ana dilini yabancı bir aksanla konuşması şeklinde zuhur ediyor. misal, 1941'de norveçli bir kadın başından yaralandıktan sonra norveççeyi alman aksanıyla konuşmaya başlıyor.

Sendrom genelde, beyni yoran travma durumlarında ortaya çıkmış. İngiltere’den bir örnek

Yabancı Aksan Sendoromu yaşayan bir kadının hastalıktan sonra verdiği röportajı

Yeni zelanda’da başka bir kadın da beyin doku yapısının değişmesi sonucu sendroma yakalananlardan. işte

yine bir migren krizi sonrası oluşmuş sendrom. videoda açık bir biçimde foreign accent syndrome öncesi ve sonrası görülüyor.

http://www.bbc.co.uk/news/health-11280005