Ucuz ve Pahalı HDMI Kablolar Arasında Bir Görüntü Farkı Var mı?

Piyasada çok sayıda altın uçlu ve fiyatı birbirinden çok farklı HDMI kablo gördüğünüz için kafanız karışmış olabilir. Gelin, bu HDMI kablo konusunda biraz bilinçlenelim.
Ucuz ve Pahalı HDMI Kablolar Arasında Bir Görüntü Farkı Var mı?
iStock

özellikle yetkili servislerin övmeyi pek sevdiği kablodur hdmi. tam açılımı 'high definition media interface' olup, yüksek çözünürlüklü görüntü sağlayan cihazlarda kullanılması elzemdir. fakat öyle iddia edildiği gibi ucuzu ve pahalısı arasında da bir görüntü farklılığı, ses kalitesi, hipersonik görüntü kalitesi sağlamak falan gibi bir özelliği de yoktur. bu kablolar dijital veri taşımak üzere tasarlanmıştır. dolayısıyla 1 ve 0'lar ile çalışır; yani görüntü ve ses varsa vardır, yoksa yoktur, analog kablodaki gibi aman da görüntü kalitesi bozuldu, daha iyisini alayım demeye gerek de yoktur.

sisteminizde bir arıza olduğunda gelen yetkili servisin über süper hiper bilgili elemanları hemen ilk iş en pahalı kabloyu kakalamaya çalışırlar. bilmeyen adam da bunun bir işe yarayacağını zanneder. gidin 10 tl'lik hdmi kablo alın, aynı sonucu alırsınız, hi-end sistemler satan yerden metresi 100 tl'e kablo alın yine aynı sonucu alırsınız. ama bir küçük nüanstan bahsedebiliriz; bu bahsettiğim durum genelde 4-5 metreyi geçmeyecek ise geçerli, daha uzun kablo ihtiyaçlarında biraz daha kalite kablo, uzun vadede faydalı olabilir.

Daha kaliteli HDMI kablo ne işe yarayabilir?

öncelikle versiyon olayını bir kenara bırakıp tamamen üretim kalitesi üzerinden gidersek, kabloda kullanılan bakırın uzamasına bağlı direnç kaybı, aynı şekilde izolasyon malzemesi, sinyal bozucu etkilere karşı kullanılan ekranlama malzemesi, bükümden kaynaklı kapasite değeri, kablo dış büküm çapının değişmesinde en büyük etken olan kaplama malzemesinin cinsi kalitesi gibi bir çok faktör kablonun kalitesini belirler. ve buradaki birçok teknik ayrıntı alman standartı olan vde tarafından belirlenmiştir. kullanılan malzemedeki kalite farkı tamamen üretici firma ile satıcıyı bağlayan bir durumdur. tabii buradan şu sonuca varmamız gerekmiyor: ee şimdi pahalı kablo daha iyi veri aktarırken ucuzu daha yavaş mi veri aktarıyor.

tabii ki hayır. ancak bunu şöyle izah edebiliriz; örnek olarak laptopunuzla, full hd tv'niz arasında hdmi kabloyu takip torrent'ten indirdiğiniz blu-ray bir filmi izledikten sonra kabloyu çıkarıp çamaşır ipi gibi bir yere asmayacağınıza göre, katlayıp bir yere koyacaksınız herhalde. işte ucuz bir kabloyla bunu yüz kez yaparken pahalı olanla üç yüz kez yaparsınız. tabii gidip 20 liralık kabloya 100 lira bayılın diyen yok ama yine de aklınızın bir köşesinde bulunsun.

Kulaklık Kabloları Neden Sürekli Birbirine Karışıyor?