Uçakta Doğan Bir Çocuk Hangi Ülkenin Vatandaşı Olur?
bir ülkenin yeni doğan bir bebeğin vatandaşlığını nasıl belirleyeceğine dair evrensel bir kural yoktur. bazı ülkeler sadece jus sanguinis (kan hakkı) yasasını takip eder; yani bir bebeğin uyruğu ebeveynlerinden birinin veya her ikisinin uyruğuna göre belirlenir.
bir diğer yasa ise jus soli'dir (toprak hakkı). bir ülkenin kendi topraklarında doğan bir bebeğe, ebeveynlerinin kökenine bakmaksızın vatandaşlık vermesidir. bu ülkeler çoğunlukla amerika kıtasında yer almakta ve amerika birleşik devletleri ile kanada'yı kapsamaktadır.
hava yolculuğunun yaygınlaşmasıyla birlikte bu yasalar gökyüzünü de kapsadı haliyle...
abd dışişleri bakanlığı'nın el kitabına göre, bir bebek abd hava sahası üzerinde doğarsa, jus soli yasası uygulanır ve çocuğa abd vatandaşlığı verilir. koşullara bağlı olarak, ebeveynleri jus sanguinis yani kana dayalı vatandaşlık veren bir ülkeden geliyorsa, çocuk çifte vatandaşlık için aday olabilir. bu ilgili ülkelere bağlı değişiklik gösterecektir.
aynı basitlik "jus sanguinis" yasasına bağlı olan bir ülke için geçerli değildir. örneğin; amerikalı bir ebeveyn sırf fransız hava sahası üzerinde doğum yaptı diye bebeği için fransız vatandaşlığı alamaz. bebek, ebeveynin abd vatandaşlığını alır. çünkü abd, yabancı bir ülkede doğan abd vatandaşı bir bebek için genellikle jus sanguinis yasasını uygular. jus sanguinis dünya çapında çok daha yaygın bir kural olduğundan, uluslararası sularda veya yabancı hava sahasında yapılan bir uçuşta doğan bebeklerin çoğu muhtemelen ebeveynlerinin vatandaşlığını alır.
eğer bebeğin vatansız kalabileceği bir durum söz konusuysa -örneğin; annenin resmi bir vatandaşlığı yoksa ve bebek uluslararası hava sahasında doğmuşsa- vatansızlığın azaltılması sözleşme'si uyarınca, bebek muhtemelen uçağın kayıtlı olduğu ülkenin vatandaşlığını alacaktır.
birçok havayolu şirketinin hamileliğin belli bir aşamasından sonra uçağa binmeyi yasaklayan kuralları olduğundan, uçuş sırasında doğumlar son derece nadirdir.