Uçaklar Neden Çok Yüksekten Uçar?
jet uçakları önden aldıkları havayı, gövde içinde hızlandırıp (bkz: jet motoru) arkadan atmak prensibi ile çalıştıklarından, gerek bu itiş prensibi, gerekse de aerodinamik bazı konulardan yola çıkarak yüksekten uçarlar. şöyle ki:
1. iktisadi açıdan
uçak yüksekte az sürtünmeden dolayı, ayrıca yoğunluğu azalan havadan dolayı, aynı birim yakıt ile daha uzun süre havada kalır. bir jet uçağının menzili verilirken bu yüzden irtifa da yanında mutlak zikredilmelidir. bu açıdan konu tamamen yakıt maliyeti ile ilintilidir.
2. uçuş emniyeti
yüksekten gidilerek atmosferik olayların, bulutlanma, yağmur, rüzgar vs. üstüne çıkılır. bu da uçuşun riskini azaltır. bu konu kendini askeri uçaklar için de karadan havaya füzelerin menzili dışında kalma olarak da kendini gösterir.
ötesi
havacılığın önde giden firmaları, yolcu uçakları için hala çok yüksek olan maliyetleri daha da indirebilmek için "space aircraft" adli bir projeyi yıllardır yürütüyorlar. bu uçaklar yakın gelecekte uzay diye tabir edilebilecek irtifalardan gidecekler. yolculuk tamamen sessiz, sarsıntısız olacaktır. ayrıca yolculuklar çok daha kısa sürecektir.
kalkıştan hemen sonra uçak burnunu keskin bir acı ile uzaya çevirecek, istediği uzay katmanına çıkınca da rotasına bailayacaktır.
kısacası bu yükseklik mevzusu iyice abartılaacaktır, pek de güzel olacaktır.