Türkiye'ye Yasal Olarak İthal Edilen Seylan Çayı Neden "Kaçak Çay" Olarak Anılıyor?

Tadanların klasik Rize çayına dönemediği şu meşhur kaçak çay nedir? Gelin, açıklık getirelim.
Türkiye'ye Yasal Olarak İthal Edilen Seylan Çayı Neden "Kaçak Çay" Olarak Anılıyor?

1980 yılı öncesi türkiye'deki çay üreticisi firmaları, türkiye'ye ithal çay girişi ile çay piyasasında oluşacak arz-talep dengesizliğinin çay fiyatlarının ucuzlamasına neden olmaması için ithal çay yasağı getirtmişti. 

türkiye'de yaşanan 1980 askeri darbesinden sonra, sri lanka (eski ismi seylan/ceylon) cumhuriyeti'nde üretilen seylan çayının türkiye'ye; suriye, ırak ve iran sınırları üzerinden kaçak yollarla sokulmasına göz yumulmuştur. daha sonraları anadoluda halk arasında adına "kaçak çay" denilen "seylan çayı", 2011 yılında çıkarılan gümrük ve ticaret bakanlığı’nın yasal düzenlemeleriyle, sri lanka cumhuriyeti'nden "yasal olarak" türkiye'ye ithal edilmeye başlanmıştır. 

lakin türkiye'ye has bir komedi olarak seylan çayı, 2011 yılından sonra türkiye'ye "yasal olarak ithal edilmiş olmasına rağmen", hala anadolu'daki eski ismi olan "kaçak çay" şeklinde anılmaya devam etmiştir.

kaçak çay diye tabir edilen; ıstıkan, mahmood, ahmad tea vb. markalar seylan ve diğer ülkelerde üretilip suriye, iran, ırak üzerinden yurda kaçak olarak sokulduğundan ve eskiden sadece kaçakçılar çarşısından satıldığından bu adla anılır olmuşlardır. globalleşme, açık pazar ekonomisi ve sınırlardan bu ürünlerin eskiden olduğu gibi sınırlandırması artık olmadığından bakkal camlarında "kaçak çay bulunur" yazıları görmemiz gayet normal olmaktadır. 

rize çayı içenler dendiği gibi kaçak çay içemezler çünkü tat yoğunluğu açısından rize çayına tur bindirir. kaçak çayın tadına varmak isteyenler lipton ve kaçak çayı harmanlayarak bu taddan mahrum kalmayabilirler. kaçak çayın tadını bir kez alanlar artık bu bağımlılık neticesinde her nereye giderlerse gitsinler çaylarını beraberlerinde götürmektedirler (misal bizim aile). akdenizin doğusu , güneydoğu ve doğu anadolu çoğunlukla bu çayı içer. bu bölgelerde görev yapan memur, öğretmen, polis vb. kişiler ilk önce direnirler ancak daha sonra bu muhteşem tadı aldıklarında bırakamaz olurlar.