The Mask Filminin Kült Dans Sahnesinden Daha Önce Fark Etmediğimiz Klas Bir Detay

Jim Carrey'nin efsane performansıyla gönüllerde taht kuran The Mask'in dans sahnesinde Maske'nin üzerinde görmeye alıştığımız takım elbise hiç de sıradan bir takım değilmiş ve sahneyle birebir örtüşen bir tarihi varmış meğerse.
The Mask Filminin Kült Dans Sahnesinden Daha Önce Fark Etmediğimiz Klas Bir Detay
The Mask

ne zaman görsem izlediğim, asla yüzümü çevirmediğim ya da kanalı es geçmediğim filmdir the mask.

ayrıca en beğendiğim sahne de tina (cameron diaz) ile the mask'in yaptığı muhteşem dans sahnesidir. the mask'in ikinci defa stanley ipkiss'in maskesini taktıktan sonra tina'yı tavlaması tam olarak çizgi filmdeki the mask'i hatırlatır bize.

sahneyle ilgili ufak bir dipnot

seçilen "hey pachuco" şarkısı, the mask'in giydiği takım elbiseye göndermedir. "pachuco" amerikan argosunda meksika kökenlilere takılan bir lakaptır. özellikle latin amerikalıların 1930'lu yıllarda giydikleri uzun ceket, şalvarvari pantolondan oluşan absürd takım elbiseleri ve bu takımın tamamlayıcısı olan tüylü fötr şapkasını kahramanımız the mask'in üstünde görüyoruz. bu tür takım elbiselere zaten "zoot suit" denilmektedir. 1930'lu yıllarda bu takım elbise türü güney amerika kökenlilerin los angeles gibi büyük şehirlerde üniforması haline gelmiştir. latin amerika gangsterleri de bu takım elbise türünü giydiler.


1930'lu yıllardaki great depression (büyük bunalım) sonrasında 2. dünya savaşının bitmesiyle birlikte amerika'nın azınlıklara olan bakış açısının değişmesi ve 1943'te bir meksikalı'nın öldürülmesiyle beraber mahkemenin ön yargılı kararı sonrasında "zoot suit riots" isyanlarının alevlenmesi ve ülke çapına yayılması bu takım elbise türünü bir üniforma haline getirdi. los angeles şehir konseyi bu takım elbisenin giyilmesini ırkçı bir biçimde gangsterlikle ilişkilendirdi ve şehir içerisinde bu takım elbisenin giyilmesine iyi gözle bakılmayacağını belirten bir açıklama yaptı. amerikan ordusu şehre girdi ve gece klüplerini basarak bu takım elbiseyi giyenlere şiddet uyguladı. 150'ye yakın kişi yaralandı ve 500'ten fazla latin amerika kökenli sivil göz altına alındı. tartışmaları alevlendiren bu çıkışların ardından isyan tüm ülkeye kısa bir sürede yayıldı. detroit, philadelphia, new york, kaliforniya gibi büyük şehirlerde isyanlar çıktı ve haftalarca devam etti.

1943'te Los Angeles'ta tutuklanan zoot suit isyancıları.

işin en absürd noktası üniforma haline gelmiş bu takım elbisenin "naziler" tarafından verildiği iddia edilmesi ve o dönemde ciddi olarak dillendirilmesi. daha sonra 1944'lü yıllarda da bu takım elbise bir "komünist simgesi" olarak dillendirildi. bu kadar rüküş bir takım elbise nelere simge olmuş zamanında, toplumsal psikoloji ve ırkçılık çok tuhaf bir şey. zaten isyanın simgesi haline gelen bu rüküş takım elbiseyi, isyan simgesinden dolayı, cesar chávez ve malcolm x 'te de görebiliriz.

Zoot Suit'iyle Malcolm X.

bu takım elbisenin temsil ettiği görüş ve amerika'nın azınlıklara bakış açısıyla ilgili bir film bile bulunmakta ve başrolündeki amcanın adı da el pachuco olarak geçmektedir. film için şöyle alalım: (bkz: zero suits)

velhasıl kelam sahnedeki ayrıntılar ve seçilen şarkının kusursuzluğu, dansın güzelliği, dans bittikten sonra the mask'in oscar performansı defalarca görülmeye değerdir. bir sahnedir, eğlendik bitti diye geçilmemelidir.

sözün özü: let's rock this joint!

bu güzel sahne için sizleri böyle alalım