Televizyon Alacaklara Tavsiyeler

Marka, çözünürlük, ekran boyutu ve teknoloji kriterlerine göre, akıllı televizyon (smart tv) alacaklara öneriler.
Televizyon Alacaklara Tavsiyeler

yeni bir televizyon almak isterken çeşitlilik sebebiyle açmaza giren, hangisi alayım bilemedim diyen ve kendini bu başlıkta bulanlara yardımcı olmak adına bir kaç öneride bulunmak isterim. öncelikle kendinize maks. %20 yükseltebileceğiniz bir bütçe belirleyin.

önce marka üzerinde duralım

araştırmalarınız sonucu öğrendiğiniz üzere bir çok tv üreticisi var. hepsi en iyi görüntü ve son teknoloji sattıklarını iddia ediyor. her markanın farklı segmentlerde ürünü bulunuyor. bazıları hiç rekabete girmezken, bazı markalar her bütçeye uygun ürünler üretiyor. markaları iyiden kötüye sony, samsung, lg, philips, grundig, vestel, arçelik, sunny ve diğerleri olarak sıralayabiliriz.

gelelim çözünürlük olayına

şu an satışta olanlar full hd ve 4k televizyonlar. eğer televizyonla çok içli dışlı olmayacak, sadece günün belirli saatleri karasal/uydu yayınlarını izleyecekseniz full hd bir televizyon işinizi görecektir. yok smart olsun, 4k olsun, almışken şu olsun bu olsun demeyin. ihtiyacınızı karşılayacak olan bu, kafanızı karıştırmayın. ben canlı görüntü isterim, sahnede havada uçuşan toz zerreciklerini görmek isterim derseniz 4k televizyon tercih edebilirsiniz. karasal ve uydu yayınlarında henüz 4k yayın olmadığınız unutmayın.full hd yayını 4k’ya upscale edebilen televizyonlar yok değil.

teknoloji

eğer tv yayınları haricinde netflix, blutv, amazon prime, puhu tv vb. (onlarca alternatif var) içerik sağlayıcılara aboneyseniz smart tv tercih etmelisiniz. bazı markaların işletim sistem çok basit olup sadece belirli uygulamaları destekliyor. bazı markalar ise android işletim sistemi kullanıyor. eğer çok fazla uygulama ihtiyacınız olmayacaksa samsung’un tizen ve lg web os işletim sistemli bir tv ihtiyacınızı karşılayacaktır. uygulama zenginliği bakımından android televizyonları seviyorum. televizyonu bildiğiniz dev bir tablete dönüştürüyor ancak bir iki yıl sonra güncellenme alamadıkları için tercih etmiyorum. çoğunluk smart olayına girmeyin harici set top box kullanarak daha stabil bir smart tv deneyimi yaşanabileceğini savunuyor. nispeten haklılar ancak bahsi geçen adam akıllı cihazlar (xiaomi, apple, roku, amazon fire vb) 500 ile 2000 lira arasında fiyatlara satılıyor. bence all in one bir çözün daha mantıklı. eski televizyonu akıllandırmak istiyorsanız set top box mantıklı. ama güncel bir televizyonda stb kullanmak tartışmaya açık bir konu.

ekran boyutu

43, 47, 49, 50, 55, 58, 65, 75 inç olarak bir çok seçenek mevcut. izleyeceğiniz uzaklığa ve konumlandıracağınız alana göre ölçüsü değişkenlik gösterecektir. mesela yakın zamanda aldığım tv için belirlediğim konumun dar oluşu sebebiyle aralarında çok az fiyat farkı olduğu halde 65 inç yerine 55 inç almak zorunda kalmıştım. eğer alan müsait olsaydı hiç düşünmeden 65 inç alırdım. 43 inç 4000 lira ise, 55 inç 5000 lira olabiliyor (segmente göre değişir. oled, qled, 8k ve 50hz üzeri televizyonlar konumuzun dışındadır).

markaları gömme ya da yüceltme kısmına gelirsek

sony, samsung ve philips arasında panel ve yazılım teknolojileri çok yakın. samsung zaten çoğu markaya panel satıyor. panel harici işlemci ve yazılım önemli bir faktör.

philips: xxpus7304. 2020'de philips “the one” serisi ile öne çıkmaya çalıştı. tüm dünyada eş zamanlı ciddi pazarlama çalışmaları yaptılar. ambilight mükemmel bir artı ancak o kalınlıkta bir televizyon alınır mı alınmaz mı tartışılır. ayrıca kumandası berbat, kalın oluşunu kabullensem bile sırf kumandadan sebep almam.. kanal geçişlerinin çok yavaş olduğu söyleniyor. panel ve görüntüsü iyi. dolby atmos, dolby vision ve bir çok hdr türünü desteklemesi avantaj. son olarak 58 inçe kadar modellerin sehpa ayağı dönebiliyor. çoğu markada y formunda dönebilen ayak yok.

samsung: xxru7440. kumanda sade, kaliteli ve çok şık. panel için yorum yapacak kadar uzman değilim ancak köşelerden kararma söz konusu. bunun sebebi edge led aydınlatma olduğunu düşünüyorum. q60 serisi ve sonrası haricinde siyahlar başarılı değil. normal görüntüyü upscale eden işlemci ve yazılımı başarılı. tizen akıcı ve stabil bir işletim sistemi. orta segment modellerin çoğu apple air play ve mirror destekliyor. dolby atmos olmayışı bir eski olarak görülebilir. ayrıca bu modeller yerli üretim (sunny tarafından montajlanıyor). kasası yamuk (çerçevede köşelerde kavis var), yandan bakınca rahatsız ediyor.

sony: karşılaştırma kriterlerimize uygun olarak şu an xg70, xg80/81 ve xf70/90 serileri satışta. xg70 serisi giriş seviyesi. anrdoid işletim sistemi yok, 4k destekliyor. xg80/81 serileri şu sıralar fiyat/performans olarak alınabilecek en iyi televizyonlar. android işletim sistemiyle geliyor. kumandası biraz kaba. en büyük avantajı görüntü işlemcisi, direct led aydınlatma teknolojisi ve xdr yazılımı. eğer fiyat açısından diğerlerine yakın denk getirilirse alınacak tek televizyon xg80/81 serisidir.

diğer markalar (arçelik, vestel, grundig ve diğer no-name markalar) ilgi alanıma girmediği için hakkında yorum yapmayacağım. tv almak bütçe meselesi. 4k tv olsun çamurdan olsun derseniz bilinen global markalar dışına çıkabilirsiniz.