Prefabrik, Betonarme ve Çelik Konstrüksiyonlu Evler Arasındaki Farklar

Prefabrik, betonarme ve çelik konstrüksiyonlu evlerin teker teker pozitif ve negatif yönlerini, avantaj ve dezavantajlarını sıralayan bir yazı.
Prefabrik, Betonarme ve Çelik Konstrüksiyonlu Evler Arasındaki Farklar

prefabrik ev vs betonarme ev, tam olarak ne istendiğine bağlı olarak değişecek olan bir karşılaştırma. aslında 2 seçenek değil, 3 seçenek bulunmaktadır:

1. betonarme: bildiğiniz betonarme evdir

pozitif yönleri: kullanıcı açısından neredeyse yok gibidir.

negatif yönleri:

- çabuk ısınır, çabuk soğur; yazın yanarsın, kışın donarsın.

- binayı yaptırmak aylar sürer, gider gelirsin, o ustası bu ustası derken kafayı yersin.

- bu tip zaman kayıplı gitme gelmeler betonarme maliyetine eklenmediğinden, betonarme fiyatı çok da pahalı değilmiş gibi gelir.

- ayrıca yapılamadığı için hala kullanamıyor olman da ekstra bir maliyettir.

- deprem konusunda diğer iki ev çeşidine göre daha tehlikelidir.

2. prefabrik ev


pozitif yönleri:

- maliyet bakımından son derece uygundur.

- doğru biçimde inşa edilirse betonarmeye nazaran ciddi bir yalıtım değeri vardır.

- zaman bakımından kesinlikle avantajlıdır, iki haftada içine yerleşmiş olursunuz.

- depremde size zarar vermesi söz konusu değildir.

negatif yönleri:

- doğru inşa edilmedi ise ses ve ısı yalıtımı sıkıntıları olur.

- 2 katlı versiyonlarda bina üst katlarında yaylanma, sallanma hissi olur.

- duvarlara bir şey asamazsınız (eğer sandwich panelse)

- duvar kalınlığı 6cm/10cm aralığındadır. 10 cm olan piyasada yapıştırma panel denen, içi eps dolgulu iki tarafı 8mm fibercement duvarlardır. bu duvar içi köpükler gaz basılarak sağlandığı için, zaman içerisinde bu gazlar salınır, eps dolgu küçülerek fibercement plakadan ayrılır, binada yalıtım filan kalmaz.

- elektrik ve mekanik (su tesisatı vs) işler sıva üstü yapılma zorunluluğu vardır. yani elektrik kablolama ve sıcak/soğuk su borulama + kalorifer sistemi duvar üstlerinden gider. elektrik kabloları kablo kanalları ile kapatılır, borular öyle kalır.

- beton yapıya göre soyulma riskiniz biraz daha fazladır.

- en gıcık negatif yön geliyor: modüler bir yapı sayıldığından iskan, tapu filan alamazsınız. "ne var lan, alamazsak alamayız" dediğinizi duyar gibiyim. fakat iskan vs olmadan kapı numarası alamazsınız, kapı numarası olmadan da elektrik, su, doğalgaz aboneliği alamazsınız. dolayısıyla sıkıntı olur bu iş. çözüm yolu yok da değil; binayı şantiye binası olarak gösterirsiniz, her sene uzatmaya çalışırsınız. biraz pahalı olur elektrik, su filan ama olur. köy yerine, kırsala filan yapılacaksa sorun olmaz, köy evi dersiniz, muhtar bey amca halleder bütün işlerinizi.

3. hafif çelik konstrüksiyon ev


- bu üçüncü tercih halkımız tarafından yine prefabrik ev şeklinde tanımlanmaktadır. oysa prefabricated, yani fabrikada hazırlanmış bir yapı değildir.

pozitif yönleri:

- kullanılan çelik karkas size ciddi bir deprem dayanımı sunar.

- karkas üzeri istenen malzeme ile kaplanabilir (osb, fibercement vs).

- dış kaplama duvarı üzeri mantolanabilir, veya american siding yapılabilir, yapay veya doğal taş kaplanabilir. sıvanabilir, tamamen tercihseldir.

- iç duvarlar 15 cm, bina dış duvarlar 23 cm olur. bu kalınlık betonarme yapı ile neredeyse aynıdır.

- bina ses ve ısı yalıtımı çok üstündür. cam yünü, taş yünü veya kaya yünü kullanılarak yalıtılır; bina dışı mantolama da yapılırsa, gerçekten ısınma maliyetleri en az %50 azalacaktır.

- çelik sistem kalınlığı size tüm elektrik ve mekanik kablolama/borulamaları tıpkı betonarme yapıda olduğu gibi sıva altı yapmaya imkan sunar.

- hafif çelik yapı, taşıyıcı çelik sistem dışında, betonarme yapı ile aynı malzemeler ile kaplanır. aynı şekilde kalıcı konut sınıfındadır. 200 m2 aşan projelerde yapı denetim zorunluluğu bulunmaktadır; yani iskan ve tapu alınabilmektedir. tüm süreç betonarme bir villa ile aynıdır.

- 20 günde inşaat tamamlanır; daha kapsamlı işlerde değişiklik gösterebilir.

- üst kat geçiş şaseleri, yalıtım şilteleri, kullanılan lvl ahşap levha üzeri ıslak zeminlerde 3cm şap; kuru zeminlerde ses yalıtım şiltesi + zemin ahşap kaplaması ile ses sorunu çözülür. prefabrik ev gibi yaylanma olmaz.

- betonarme sisteme göre %40 daha ekonomiktir.

negatif yönleri:

- gelenekçi betonarmeciler gelir kafanızın etini yerler, "lan yanlış mı yaptım acaba" der durursunuz, işin her aşamasında ayrı ayrı sıkıntı basar. ama ev bitince ve özellikle ilk kışı evinizde betonarme evlere nazaran %50 yakıt ile sıcacık geçirince, "o ye man, o ye" dersiniz.
başkaca kötü bir özelliği yoktur.

amerika birleşik devletleri'nde, en kuzeyden, en güneye kadar bir tane bile betonarme villa, ev filan göremezsiniz. evler ya ahşap ya da çelik konstrüksiyondur. o amerikan filmlerinde gördüğünüz yeşil bahçeli, bilmem bir şeyli villalar bu biçimde yapılır.

onlar yapıyor diye iyi bir şey mi? hayır, kastım o değil. adamlar bir kıta resmen ve her türlü soğuk ve sıcak iklimde bu evleri yapıyorlar. yani evet, kışın ısınır. ve evet, yazın daha az enerji kullanarak buz gibi yapar oturursunuz villanızda serin serin.