Rüyaların Hiç Bilmediğiniz Bir İşlevini Ortaya Çıkaran Önerme: The Defensive Activation Theory

Rüyaların bu işe de yaradığına kesinlikle şaşıracaksınız. Defansif Aktivasyon Teorisi ile tanışın.
Rüyaların Hiç Bilmediğiniz Bir İşlevini Ortaya Çıkaran Önerme: The Defensive Activation Theory
iStock

rüyayla ilgili güzel ve enteresan bir araştırma buldum. teorinin ismi the defensive activation theory.

çoğumuz görme engelli ya da işitme engelli insanların diğer duyularının daha gelişmiş olduğunu düşünürüz. aslında yeterince kullanılmadığı için beynin körelen bu bölgelerini diğer duyularımız işgal ediyor. beyin bölgeleri azalan nöroplastisite ile birlikte bu işgale izin veriyor. örneğin görme engelli bireyleri işitmeyle ilgili bir deneye soktuklarında fmri gözlemleriyle oksipital korteksin de işitsel uyarılarla aktive olduğunu görmüşler.

ama asıl sorun bu işgalin çok hızlı olması. araştırmacılar göz bandı taktıkları deneklerde bu sürenin 40-60 dakika gibi kısacık bir zamanda gerçekleştiğini keşfetmişler.

peki durum böyleyken ortalama olarak her günün üçte birini uykuda ve bundan binlerce yıl önce günün 12 saatini karanlıkta geçiren insanda, beynin görmeyle ilgili bölgeleri bu işgallerden nasıl korunacak?

evet rüyayla. beynin rem uykusuyla oksipital korteksi aktif tuttuğunu düşünüyorlar. belki de bu yüzden 90 dakikalık periyotlarla yani her gece 4-5 kez rem uykusuna geçiyoruz. ayrıca daha fazla nöroplastisite varsa remin, rem olmayan uykuya oranının daha yüksek olması gerektiği için 25 primat türü üzerinde çalışmalar yapmışlar. sonuç bekledikleri gibi çıkmış.

son olarak nöroplastisite yaşla birlikte azaldığı için rem uykusunun da giderek azaldığını görmüşler. bebekler uykunun yarısını remde geçirirken yaşlılar %10-%20 arasını geçiriyor. yani küçük yaşlarda işgal için bölgeler arası rekabet daha fazla.

artık elimizde gelecekten haber alıyoruz diyenlere karşı bir kozumuz var diyerek makaleyi bırakıyor ve kaçıyorum.

https://www.frontiersin.org/…fnins.2021.632853/full