Popüler Müzikte İlk Elektronik Şarkı Kaydı Hangisidir?
gesang der jünglinge ("gençlerin şarkısı"), karlheinz stockhausen'in bir elektronik müzik eseri. bu eser, 1955-1956 yılları arasında köln'deki westdeutscher rundfunk stüdyosunda üretilmiştir ve bestecinin katalogunda 8 numaralı eser olarak yer alır. vokal kısımlar, 12 yaşındaki josef protschka tarafından sağlanmıştır. eserin süresi tam olarak 13 dakika 14 saniyedir.
Gesang der Junglinge (Song of the Youths)
eserin önemi şudur: elektronik müziğin ilk örneklerindendir
eser, insan sesini elektronik seslerle birleştirir; bunu, ses rezonanslarını perdelerle eşleştirerek ve fonemlerin seslerini elektronik olarak yaratarak gerçekleştirir. yorumcular, stockhausen’in, ilk kez, tamamen alman "elektronische musik" (elektronik müzik) ile fransız "musique concrète" (akustik olayların kayıtlarını dönüştüren müzik) arasındaki iki zıt dünyayı bir araya getirdiğini belirtir. 1954'te, karlheinz stockhausen'ın köln katedrali'nde icra edilmek üzere bir "elektronik ayin" yazma önerisi reddedildi. onun yerine bestelediği gesang der jünglinge eserinde hem kayıtlı bir erkek çocuk soprano kullanmış hem de bir incil metnine yer vermiştir.
the beatles'in 1966 çıkışlı revolver albümünün son parçası olan "tomorrow never knows" da, gesang der jünglinge'den ilham almıştır.
The Beatles - Tomorrow Never Knows
gesang der jünglinge, louis and bebe barron’ın forbidden planet filminin skorunu oluşturan 1956 tarihli albümü ile elektronik müziğin atalarından kabul edilmektedir. bebe barron, eşi louis barron ile birlikte ürettiği bu skor, tamamen elektronik ilk müzik skoru olma özelliği taşır. modernist bir yaklaşıma sahip olan bu müzik, hem bilim kurgu ortamının yabancı doğasını hem de hikayenin temel alındığı the tempest’in (fırtına) rüya gibi atmosferini yansıtır. bu başarı, müzik teknolojisinin henüz emekleme döneminde olduğu bir zamanda gerçekleştirilmiştir.
kaynak 1 : omifacsimiles
kaynak 2 : wikipedia
kaynak 3 : independent
kaynak 4 : wnyc