Mutlu Bir Çocukluk Yaşamak İçin Asla Geç Olmadığını Düşünenlerin Yazarı: Tom Robbins
tom robbins benim en sevdiğim yazar. insan çok sevdiği bir yazarı tanırmış hissine kapılıyor ama aslında her kitapta sadece onun hayal gücünün küçük bir adasın da seyahate çıktığını okudukça fark ediyor. kitaplarını bendeki etkisiyle kısaca tanıtmak istedim.
parfümün dansı (jitterbug perfume)
en bilindik tom robbins romanı. küçük bir iskandinav topluluğunun kralı olan alobar, ülkesinde krallığın verdiği keyif ve rahatlıkla yaşarken işler yolunda gitmez ve hayata meydan okumak için yola çıkar. doğu'ya doğru yol alan kral yolculuğu sırasında da yunanistan'da zevkin tanrısı pan ile tanışır. bundan sonra da yolculuğu daha absürt hale gelir.sanırım bende isterdim sevdiğim insanla sultan mehmet dönemin de yaşayıp daha sonra günümüz festivallerine de katılabilmeyi.
bir tanrının önce uygarlığın kurulduğu yer olan yunanistan'da doğması , sonra aydınlanmanın yaşandığı fransa'ya gitmesi en sonunda da 20. yüzyıldan beri dünyanın hem siyasi hem de kültürel efendisi amerika'da son bulmasını çok sevdim. medeniyet neredeyse şehvet de haz da orada.
sıska bacaklar (skinny legs and all)
kitabın konusunu söylemek zor içinde kudüs, insanlık, din tarihi ve tüccarlığı absürdite ile bütünleşerek mevcut ; tarihi konuşan tatlı kaşıkları ve tarih öncesinden kalma sopalarla öğrenebiliyorsunuz.dinler tarihi açısından güzel bir kitap.
sıcak ülkelerden dönen vahşi sakatlar (fierce invalids home from hot climates)
ana karakterimiz entelektüel ve muzip bir cia ajanı, amazon ormanların da büyükannesinin papağanını özgürleştirmeye çalışırken birden batıl inançları olduğunu fark ediyor.kendini manastıra kapatıyor ancak amaç epey farklı.dinsel bir gizemi çözmesi tüm hristiyanları kızdırıyor , ama öyle böyle değil.
dur bir mola ver (another roadside attraction)
yazarin ilk romanı. 70'lerin o hippi ve sevgi dolu ortamında geciyor, dersem hafif doğru olur ama butunu yansitmaz.bu seferki hikayede "ruhu cingene kiz amanda" ve tarzan gibi giyinip etrafta gezinen garip kocasi john paul ziller bir de 3. ek olarak marx harikulade var.tam bir felsefi roman.
ağaçkakan (still life with woodpecker)
bu kitapta öne çıkan imgeler tezatlık, piramitler ve meşhur dolunay.roman, yer yer müstehcen ve bir hayli erotik bir aşk romanı.romanın ana karakteri ise bu sefer, devrik bir kralın kendisini hala prenses kabul eden kızı ile bir kanun kaçağı ve bir de camel sigarası.
kovboy kızlar da hüzünlenir (even cowgirls get the blues)
ben dedemle izlemeyi çok severdim hepimiz de zamanın da izlemişizdir western kovboy filmlerini.bu filmler genellikle amerika'da geçer ve iyi erkeklerin finalinde kazandığı bir senaryo ile yazılırdı. ancak robbins'in bu kitabı ana karakterin kadın olmasından, kovboy kızların bir arada paylaşımcı, ortak bir yaşam kurmasına kadar, tüm hikayeyi bir kadın ütopyasıyla anlatıyor. tabii bunları yaparken temel tema yine absürtlük.
sirius'tan gelen kurbağa (half asleep in frog pajamas)
tom robbins'in postmodernizm'i kendi silahıyla vurduğu masalsı romanlarından bir diğeri. kurgusu gerçek araştırmalara mitlere bilimsel verilere ve efsane betimlemelere dayanmakta. masalsı bir anlatımın etrafını saran bir takım gerçek verilerden esinlenilmiş.4 günlük bir zaman dilimini anlatıyor. daha kesin bir süre vermek istersem 5 nisan perşembe saat 16:00’dan 9 nisan pazartesi sabah 05:59’ka kadar geçen süreyi anlatan bir paskalya masalı.
bira (b is for beer)
altı yaşındaki bir kız çocuğunun birayla tanışma hikayesi olarak nitelendirilse de aslında içinde yer alan diyaloglarla sizi dokuz yaşındaki bir kızın gözlerinden bakmaya davet ediyor. bira diyenlere "hamallık" diyenlere cevap verircesine anlatmış her şeyi. ayrıca içeride karakterler arasında girilen zekice diyaloglar ve eski romanlarına selam çakan alıntılarla da ruhunuzu doyuruyor.
villa meçhul (bkz: villa incognito)
tom robbins'in günümüze tanukilerden yola çıkarak nasıl baktığını anlamamız için yazılmış yetişkin öyküsü.devrim dönemiyle anlandırılan bir yazarın günümüz 11 eylül olaylarına internete ve nicesine bakış anlatan keyifli kısa roman.
tibet şeftali turtası (tibetan peach pie)
her ne kadar yazar inkar etse de, bu eserinde anılarını paylaşmış okurlarla, tabii ki her zaman olduğu gibi muzip üslubu ile. başrol bu sefer tom robbins.
geriye uçan yaban ördekleri (wild ducks flying backward)
bu kitapta da tibet'e benzer bir hikaye var. robbins'in gezileri, şiirleri, şarkıları ve hayata bakış açısını anlatan bir hikaye var. dünyayı gezmesinin romanlarına nasıl yansıdığını görebiliyoruz. sürekli saklanan adamı tanımak için iyi bir fırsat.