Mükemmel Olduğu Kadar Kırılgan da Olan Doğa Harikası: Longoz Ormanları

Türkiye'de İğneada (Kırklareli), Acarlar (Sakarya), Sarıkum (Sinop) ve Karacabey'de (Bursa) bulunan Longoz ormanları, doğanın bize adeta hediyesi.
Mükemmel Olduğu Kadar Kırılgan da Olan Doğa Harikası: Longoz Ormanları
iStock

"subasar" olarak da bilinen bir çeşit orman ekosistemidir longoz ormanları. derelerin önlerindeki kumullar nedeniyle denizle bağlantısı kesilmiş olan göl ve bunların bataklık alanlarında son bulması ve denize ulaşamaması sonucu doğar. 


söz konusu göllerin suları, denize dökülemeyen dereler yüzünden özellikle bu derelerin taşıdıkları su miktarının arttığı ilkbaharda taşar. araziyi kaplayan taşkın sular da longozların oluşumunu sağlar. kış ve ilkbahar aylarında sularla kaplı olan, yaz ve sonbaharda ise suyu kısmen çekilen fakat taban su seviyesi yüksek olan longoz alanları organik madde bakımından çok zengindir. 


tropikal ormanlara benzeyen longozlar taban su seviyeleri düştüğü takdirde kısa sürede özelliklerini kaybeden bir yapıya sahiptir. bir başka ifadeyle kendilerini besleyen derelerin kuruması veya taban suyu seviyesinin herhangi bir nedenle düşmesi halinde yok olmaya mahkum olan ormanlardır. 


türkiye'de kırklareli'nin demirköy ilçesine bağlı iğneada beldesinde avrupa'nın da en büyük longoz ormanları olan iğneada longozları bulunur.

Biyolojik Çeşitliliğiyle Ülkemizin En Nadide Ekosistemlerinden Biri: İğneada Longozları