Homo Sapiens'i Diğer Primatlardan Ayıran Can Alıcı Noktalardan Biri: Gırtlak Yapısı
öğrenildiğinde ufku iki katına çıkaran şeylere bir örnek: diğer primatlardan gırtlağımızın, boyun omuru hizasında daha aşağıda yer almasıyla ayrılıyoruz. olmadı değil mi? ikiye katlanmadı :)
bu şu demek: biz hariç diğer primatlar su içerken nefes alıp verebiliyorlar, çünkü gırtlakları daha yukarıda. biz de daha aşağıda olması sayesinde konuşabiliyoruz. tabi konuşabilmemizde, beynimizin diğer primatlara göre daha gelişmiş broca (beynin ses çıkartmayla ilgili bölümü) ve wernicke (beynin yazılı ve sözlü dilin anlaşılmasıyla ilgili bölümü) alanlarına sahip olmasının da çok önemli etkisi var.
küçük bebeklerde de gırtlak ilk başta yukarıda olduğu için, anne sütü emerken bir yandan da nefes alabiliyorlar ki anne emzirirken bebek boğulmasın. daha sonra büyüdükçe gırtlak aşağıya doğru iniyor ve küçük çocuklar da anlamlı bir şekilde konuşmaya başlayabiliyorlar.
ateşin kontrolünden sonra, anlamlı kelimelerle sesli iletişime geçerek bir dil oluşturmak insan evriminde çok önemli bir dönüm noktasıdır. belki ateşten bile önemli olabilir, karar veremedim. ama insanı zirveye çıkartan evrim sürecinde, bizi diğer primatlardan ayıran gırtlak yapımıza çok şey borçluyuz.