Lost'taki 4 8 15 16 23 42 Sayıları Ne Anlama Geliyordu?

Lost dizisinde anlamı bir türlü çözülemeyen bu sayıların muhtemel en gerçek anlamları.
Lost'taki 4 8 15 16 23 42 Sayıları Ne Anlama Geliyordu?

4 8 15 16 23 42 sayılarının ne anlama geldiği ve neden özel oldukları, lost'un çözülemeyen sırlarından biridir

her ne kadar yapımcılar tarafından bu sayıların anlamı dizide pek açıklanmamış olsa da, bugün bir işsizlik yaptım ve bu sayıların ne anlama geldiğine dair epey kafa yordum, düşündüm ve finalinde kimilerine mantıklı, kimilerine mantıksız gelecek bir şekilde sonuca ulaştım.

açılın; sayıların anlamını açıklıyorum!

bir kere baştan söyleyeyim, bu sayılar matematik sınavında ya da matematiğin olduğu farklı bir alanda karşımıza çıkacak türden basit sayılar değil. bu sayıların anlamı, dizinin tüm o karmaşık ve insanın başını ağrıtan mitolojisi kadar derin. hatta öyle derin ki, dizi bittiğinde bile “sayılardan bana ne ? ben çoğu cevabımı aldım” demiş olabilirsiniz, fakat sayıların anlamına biraz kafa yorunca, aslında dizideki rolünün ne kadar büyük olduğunu daha iyi anlayacaksınız. aslında bu sayıların bazıları, dizideki bazı karakterlerimizi ve olayları temsil ediyor.

4 sayısı ne anlama geliyordu?

ilk olarak 4 sayısıyla başlayalım. jack’in karakterinin ne kadar inatçı ve mükemmeliyetçi merkezli olduğunu hatırlıyor musunuz ? adam tam bir “kurtarıcı / isa” modunda geziyor. kim olursa olsun, ne olursa olsun, bir şekilde herkesi kurtarmaya çalışıyor. işte 4 sayısı tam da bu inatçılığın, o sürekli "ben herkesi kurtaracağım!" hallerinin bir sembolü. her şey dört dörtlük olsun istiyor, ama bu dört dörtlük mükemmeliyetçilik onu deliliğe sürüklüyor ve diğer insanlar tarafından "ya jack sen her şeyi biliyor musun ? bir şeyi de bilme be adam!" şeklinde eleştiriliyor ve bazı ölümlerden sorumlu bile tutulabiliyordu. aslında, jack’in bu mükemmeliyetçilik takıntısının bir sınırı var; o sınırsa 4 sayısı. “benim kontrolümde, her şey dört dörtlük olmalı!” diye ortalarda gezdiği anlar var ya, işte o anlarda 4 sayısının laneti devreye giriyor. mutlaka ama mutlaka kötü bir şeyler yaşanıyor ve o mükemmelliyeçtilik/her şey dört dörtlük olmalı arzusu, 4 sayısının lanetiyle kaos, dram, çöküşlere dönüşüyor.

8 sayısı ne anlama geliyordu?

gelelim 8 sayısına. bu sayıyı şanssızlık ile bağdaştıracağız ve bu sayının temsilcisi hurley! lotoyu kazandıktan sonra, bir türlü kurtulamadığı şanssızlığın sayısı. tosuncuğumuz lotodan tam olarak 114 milyon doları vurdu, ama o para resmen lanetli çıktı. hani o “zengin olmak mutluluk getirir” klişesi var ya, işte bu klişeyi patlatan sayı 8. hurley, parayla gelen şanssızlığın canlı örneği. bu sayı bize, 114 milyon doları lotodan kazanmış biri için “dışarıdan baktığında her şey güzel, ama içine girersen bela seni bekliyor” diyor. tam da hurley’nin hayatındaki gibi, ne kadar kazandığına bakmaksızın başına bela musallat oluyor. hurley loto oynarken 8’e güvenmiş, ama 8 sayısı, ona en büyük darbesini vurmuş! lotoyu kazandığında en yakın arkadaşını kaybetmiş, dedesi canlı yayında kalp krizi geçirip ölmüş, eskiden çalıştığı tavukçu restoranını satın almış ama oraya meteor düşmüş vs, yani 8 sayısı; şanssızlığı temsil ediyor.

15 sayısı ne anlama geliyordu?

sırada 15 var. aslında bu sayı dizide gözümüze hep sokulmuştu, "buradayım be buradayım! siz de buradasınız, vallahi de billahi de, bur-da-yım!" şeklinde bize bağırıyordu. kazazedelerimizin adaya düşmesine sebep olan havayolu firmasının adı oceanic'ti, sefer sayısıysa 815. baştaki 8'i attın, geriye ne kaldı 15 ? oceanic havayolunun 15.yılı kutlu olsun! dur lan o başka bir şeydi, karıştırmayın. 15 sayısı, adeta "kendi hayatını planlayabilirsin, ama evren seni başka bir yere yollayacak" mesajını veriyor. 15 sayısı, kaderin insanların planlarının karşısına her zaman çıkabileceğiyle alakalı bir mesaj veriyor. karakterlerin hepsi farklı amaçlarla oceanic'in 815 sefer sayılı uçağına biniyor. kimisi kaçıyor, kimisi yeni bir hayata başlamak istiyor, kimisi ailesiyle bir araya gelmeyi planlıyor, ama ne oluyor? uçak düşüyor ve bir adaya sıkışıp kalıyorlar. yani 15 sayısı, "hayat plan yapar, evren güler" felsefesinin adada şekil bulmuş hali. herkesin bir planı vardı, ama uçak düştüğü anda bütün bu planlar yok oldu. oceanic 815, yani 15 sayısı, kazazedelerimize “bir yere gitmiyorsunuz, çünkü kader size başka bir oyun hazırladı!” diyor.

16 sayısı ne anlama geliyor?

16 sayısı, umut etmeyi sembolize ediyor. tam olarak umutların tam uçurumun kenarına geldiği anlar desem yanlış olmaz. örneğin, desmond hume'un olduğu swan istasyonunu(yer altı sığınağını) ilk keşfettiklerinde, adadan kurtulmak için bir umut ışığı var gibi görünüyordu, çünkü orası bir tür sığınaktı ve kazazedelerimiz adadan kurtulacaklarına dair bir umut beslemeye başlamıştı. ama aslında istasyonun içindekilerin tüm hayatı 108 dakikada bir düğmeye basmaya basmaktan ibaretmiş meğerse, 16 sayısı burada "yakıt bitti, dostum!" havasıyla devreye giriyor. bir süre sonra karakterler istasyonda yaşananların bir döngü olduğunu ve istasyonun adadan kurtulmak için gerçek bir umut olmadığını fark ediyorlar ve swan istasyonunda geçen günlerin sonunda, bir kurtuluş değil de, kısır bir döngüyle baş başa kalmış olduklarını anlıyorlar. ne kadar mücadele ederlerse etsinler, bir noktada umutlar tükeniyor, yakıt bitiyor ve işte 16 sayısı burada kendini umut/umutsuzluk sembolü olarak gösteriyor.

23 sayısı ne anlama geliyordu?

en çok zorlandığım sayılardan biri 23 oldu, dizideki en gizemli ve kafa karıştıran sayı diyebilirim ve bence 23 sayısı gizemin sembolü! sanki 23 sayısı her zaman bir tür derin anlam taşıyor gibi, ama karakterler bir türlü onun altında yatan sırrı çözemiyorlar, tıpkı adanın sırrını çözemedikleri gibi! mesela, john locke’un sürekli "adanın bir amacı var! adaya inanın ve güvenin" diyerek adeta adanın ruhani liderliğine soyunmasını hatırlıyorsunuzdur, hatta jack, locke'ın bu triplerine ayar oluyor ve "adanın hiçbir anlamı yok locke! uçağımız bir kaza sonucu düştü ve işte buradayız!" şeklinde tepki gösteriyordu, finalindeyse jack bile locke'a hak vermişti, adanın gerçekten bir anlamı ve gizemi vardı. işte 23 sayısı burada, "bir anlam arıyorsun, ama cevabı bulamayacaksın" mesajını bize veriyor. adada olan her şeyin bir sebebi olduğuna inanan locke, her türlü işareti anlamaya çalışıyor, ama sonunda hiçbir şey tam olarak çözülmüyor. locke’ın bu "kader, göklerden gelen bir karar var!" takıntısı, onun adanın gizemine dair anlam bulma isteğinin en güzel örneği. işte 23 sayısı burada bir kez daha devreye giriyor ve bize/adadakilere “o anlamı asla bulamayacaksın” diyor.

42 sayısı ne anlama geliyor?

geldik final sayımıza, yani 42'ye! bu sayı aslında dizideki sayılar arasında en önemlisi, gerçekten finali temsil ediyor ve aynı zamanda kaderi sembolize ediyor. 42 sayısının, jacob'un listesinde yer alan ve adaya çağrılan/getirilen “seçilmiş” insanların sayıları ile arasında bir bağ var. hatırlarsanız, adayların sayısı 4, 8, 15, 16, 23 ve 42'ydi. yani 42, adayların toplamının son noktası, "final sayısı" gibiydi. yani 42 sayısı seçilmiş insanların kaderini temsil ediyor, insanın kaderi nasıldır? başlangıç ve final vardır, işte 42 sayısı finali temsil ediyor. adadaki insanların hepsi bir kader döngüsüne hapsedilmiş ve hiçbir şekilde ondan kaçmaları mümkün değil! nasıl mı? örneğin oceanic 6'lısı yani adadan kurtulmayı başaran ilk ekibimizi hatırlıyorsunuzdur, kurtulmayı başardıktan sonra ada dışında yapamadıklarını fark ettiler ve adaya geri dönmeleri gerektiğini, jack hepimizin hafızasına kazınacak bir replikle söylemişti; we have to go back kate!


yani ada öyle bir yer ki ve 42 sayısı kaderden kaçılamacağını o kadar iyi temsil ediyor ki, adadan kurtulmayı başaranlar bile kaderinden yani adadan bir şekilde kaçamıyor, geri dönmeleri gerekiyor, çünkü kaderin/döngünün tamamlanması lazım.

adaylar, jacob tarafından belirlenen kişilerdi ve jacob'un kendisi de adanın "kaderin döndüğü" bir merkez olduğuna inanıyordu. işte bu yüzden 42 sayısı, kaderin kaçınılmaz sonunu simgeliyor. yani, adaya seçilmiş olarak gelen her karakterin, ne kadar kaçmaya çalışırsa çalışsın, kaderine boyun eğmek zorunda kaldığını ifade ediyor. 42’nin diğer sayılarla bağlantısı da burada önem kazanmaya başlıyor; diğer aday sayıları, karakterlerin bireysel kaderlerini simgelerken, 42 hepsinin bir araya gelip bir bütün olarak adadaki büyük planın/kaderin parçası olduklarını gösteriyor.

bence meşhur 4 8 15 16 23 42 sayılarının anlamı bunlardı dostlar, lost dizisini yayınlandığı dönemlerde izlemeyen ve izleyemediği için teorilerini forum sitelerinde paylaşmak içinde ukde kalan sözlük yazarı pegassi bildirdi.