Kültürümüzün Güzel Renklerinden Biri Olan Rakının Tarihi

Rakıyı kim buldu? Rakı ilk ne zaman üretildi? Rakının mucidi kim? Rakı ilk Osmanlı'da mı üretildi? Diğer ülkelerde rakı var mı? Bunlar gibi birçok sorunun cevabı içeriğimizde.
Kültürümüzün Güzel Renklerinden Biri Olan Rakının Tarihi

rakı, ilk olarak rakı yahut rakia adı ile osmanlı devleti'nde üretilmeye başlamıştır. osmanlı imparatorluğu döneminde anadolu'da ve rumeli'de yaygın olarak içilen bir içecek haline gelmiştir. 

türk rakısı, onun bir türevi yunan rakısı uzo'dan, kullanılan anason çeşidinin daha az olması ve genelde alkol oranının yunan rakısından fazla olması ile ayrılır.


rakı 19. yüzyılda gayrimüslim topluluğun da severek içtiği ve müslümanların işletme sahibi olması yasak olmasına karşın gayrimüslim milletin çalıştırdığı taverna ve meyhanelerde içilen bir içki idi. uzo şişelerin arkasındaki tarihçede 19. yüzyılda istanbul'da da içildiğine dair kayıtları bulunmaktadır.uzo (ouso); ismi de sakız adasındaki rumların ürettiği rakıya "use of sultan only" marlasını vermeleriyle çıkmıştır.bugün rakı üretiminde türkiye ilk sıradadır. almanya, amerika ve çin başta olmak üzere onlarca ülkeye ihraç edilmektedir.


diğer ülkelerin rakıları

rakı, türklerin ve türkiye'nin milli içkisidir ve "rakı" adıyla sadece türkiye'de üretilir (hatta nasıl üretilmesi gerektiği de türk gıda kodeksi'nde harfiyen belirtilmiştir). ancak rakı benzeri birçok içki de bütün akdeniz çevresindeki ülkelerde uzun zamandır tüketilmektedir. kısaca özetlenirse;

- fransa'da bu içkinin genel adı anis veya pastis'tir. aynı rakıda olduğu gibi sulandırıldıklarında kirli sarı-beyaz renk alırlar. pernod, pastis 51 , ricard gibi markalar vardır.

- italya'daki rakının adı sambuca'dır. ramazzotti ve molinari tanınmış markalardır.

- tunus'ta anisette, boukha ve sarab rakıları satılıyor.

- portekiz'de anis adı veriliyor.

- ispanya'daki bir rakı markası anis del mono


- slavlar rakıya düziko diyorlar.

- romanya'da clasic rakı adında bir ticari marka var.

- bulgaristan'da yambolska grozdova adında bir rakı satılıyor çok sert ve etkili bir meyve rakısıdır.ama su katınca beyazlamayan sarımtrak renkli bir rakıdır erik ve üzümden yapılır.birde mastika vardır klasik bulgar rakısı piyasada iki çeşittir targovitsche ve pechterska isimleriyle bilinir.%47 alkol oranına sahiptir.türk rakısına kıyasla daha tatlı, şekerli çabuk sarhoş yapar.

- lübnan'da zahle, el kibrit ve kefraya gibi markalar satılıyor.

- kıbrıs'ta sema rakısı. birde türkiyeden ithal edilen yeni rakının eksport rakı diye markası vardır.

- mısır'da ömer hayyam adlı bir marka mevcut.

- suriye'nin al-mimas markalı rakısı var.

- yunanistan'da rakıya ouzo adı veriliyor. ouzo by metaxa , ouzo 12 ve barbayanni gibi markalar satılıyor. ayrıca sakız aromalı rakılarının adı da mastika'dır.

Ülkemizde Yere Göğe Sığdırılmayan Rakı Neden Yurt Dışında Bu Denli Popüler Olamadı?