Kripto Paraların Transfer Edildiği Ağ Çeşitleri
kripto paraları borsalar arasında gönderirken bazen erc20, bep2, bep20, trc20 gibi garip kodlar karşımıza çıkar. bunları doğru olarak göndermezsek sonsuza kadar kaybetme riskleri doğabilir, bu nedenle ana hatları ile anlamları bilinmelidir. bazı coinlerin kendine ait ağları mevcuttur. bu durumda kendi isimleri ile gönderilebilir, karşı borsada da bu ağ tanımlı olmalıdır. bazen de gönderdiğimiz kripto para ile alakalı bir isim seçeneklerde olmadığından kafamız karışabilir. örnek olarak en çok transfer edilen birim olan usdt'yi ele alalım. usdt 5 çeşit yöntemle gönderilebilir. bu 5 ağı irdeleyelim:
1. erc20
ethereum bazlı bu ağda genelde transfer ücretleri yüksektir, fazla komisyon alınır, çok gerekmedikçe kullanılmamalıdır, ya da kullanmadan önce komisyon ücreti dikkatlice incelenmelidir.
2. trc20
tron bazlıdır. ucuz ve hızlı şekilde usdt transfer edilebilir fakat bu yöntemle az sayıda koin gönderilebilir.
3. bep2
bu eski binance chain ağıdır. bep20'den önce bu vardı. binance'in merkeziyetsiz borsa tipi olan binance dex için kullanılmaktadır. buradan aynı zamanda teorik olarak binance chain wallet'a bnb gönderilebilir fakat en son aktif değildi.
4. bep20
işte bu yeni yöntem bnb'nin değerini oldukça arttırmıştır. binance chain wallet'taki binance smart chain kısmına bep20 ile bnb'ler hızlı bir şekilde 0,0005 bnb komisyon ile gönderilir ve binance smart chain (bsc) vasıtası ile merkeziyetsiz borsalarda swap işlemleri yapılır. özellikle son dönemde pancake swap borsası oldukça popüler. bu tarz merkeziyetsiz borsalara 'defi' ismi veriliyor:decentralized finance. bu defi borsalarında kayıt vs gerekmiyor çünkü adı üstünde merkeziyetsiz. bunlara ulaşmak için bazı köprüler kullanılabiliyor, bsc de son dönemde en çok kullanılan köprü.
bu defi borsasına girdikten sonra borsayı binance chain wallet'a bağladığında otomatik olarak bnb'ler exchange'lerde kullanılabilir oluyorlar. defi borsalarda kayıt ve kimlik doğrulama vs yapılmadığı için borsanın çökmesi durumunda tüm birikiminiz buharlaşabilir, bu nedenle pool ve farming işlemlerinde çok dikkatli olunmalıdır.
5. omni
artık pek kullanılmayan ve oldukça pahalı bir yöntemdir.
usdt için bu beşlinin transfer ücretlerini binance üzerinden kıyaslarsak
1. erc20: en az 40 usdt adet olacak ve çekim ücreti 20 usdt
2. trc20: en az 10 usdt olacak ve çekim ücreti 1 usdt
3. bep2: en az 10 usdt olacak ve çekim ücreti 1 usdt
4. bep20: en az 10 usdt olacak ve çekim ücreti 0,8 usdt
5. omni: en az 56 usdt olacak ve çekim ücreti 28 usdt
hepsinde yatırılış ücretsiz (deposit fee: 0)
not: coin gönderirken gönderilen taraf ve alıcı tarafta aynı network'u işaretleyin. mesela binance'ten coinbase'e usdt göndereceksiniz bir tarafa bep20 diğer tarafa erc20 yazarsanız tüm para buharlaşabilir, haberiniz olsun, bol kazançlar dilerim...