İşin İçinden Birinden: Türkiye'deki Asansör Sektörüne Dair Pek Bilinmeyenler
değişik bir sektör asansör sektörü. ekmeğimizi bundan yiyoruz. fazla bilinmeyen birkaç şey paylaşayım sizinle.
- asansör firmalarının çoğu üretim yapmaz. sizin muhatap olduklarınız çok büyük ihtimal montaj firmasıdır.
- üretim yapan; firmalardan malzemeleri alır, montajını yapar. kısaca işçilik ücreti alır.
- üretim yapan firmalar asansörcü veya müteahhitler dışındakilerle muhattap olmamayı tercih ederler. (bkz. madde 1)
- bulunduğunuz binada asansör revizyonu yapılacaksa ya da yeni binanıza asansör yaptırmak istiyorsanız montaj firmasını iyi seçin. (çok şahit olduk; parasını alıp montajını yapmayan, yarısını tamamlayıp işi uzatan vs.)
- periyodik bakım denen şey aslında hiçbir şeydir. yani asansörcüler için öyledir. bu onlar için gelir kapısıdır, o kadar.
- 100 liraya da 1000 liraya da aylık bakım yapanlar vardır. ayda bir kere gelir uğrarlar. bir şey yaptıkları da yoktur açıkçası.
- son yıllarda internetin yardımıyla da olsa bina sahipleri ya da yöneticileri üretim yapan firmaları bulmakta, fiyatları sorgulamakta, asansörcülerin söylediği fiyatlarla üretici fiyatları arasındaki uçurumu görünce çıldırmaktadırlar. gerçi burada asansörcüleri anlıyorum; adamların işçiliği var, benzini var, osu var busu var. bulabildiğine geçirecek işte. yapacak bir şey yok.
- türkiye asansör sektöründe üretim bakımından son yıllarda oldukça gelişim göstermekte. a'dan z'ye bütün malzemeler burada üretiliyor artık.
- bu sektöre girecek arkadaşların muhattap olacakları insanlar biraz değişik, söyleyeyim. yani öyle beyaz yakalı tipler değil bunlar. farklı biraz. alışmakta zorluk çekebilirsiniz.
- örnek vermek gerekirse; 4 kişilik 6 duraklı bir binanın orta kalite asansör malzemesi fiyatı peşin olarak 25-30 bin civarı. kişi, durak sayısı, kalite fiyatın değişmesinde büyük etkenler. bu fiyatın altında ve çok üstünde malzemeler de bulabilirsiniz. ayrıca size yapılacak teklif tabii ki o fiyatlar olmayacak. üstüne işçilik, yani montaj fiyatı eklenecek.