Hz. İsa'nın Boyu Ne Kadardı?

Hz. İsa'nın orijinaline yakın tipini ve farklı kültürlerde nasıl resmedildiğini biliyoruz ancak boyu hakkında pek bir şey söylenmiyor genellikle. Hem dini hem de bilimsel açıdan inceleyelim durumu.
Hz. İsa'nın Boyu Ne Kadardı?

incil, isa mesih'in neye benzediği hakkında birkaç ayrıntı sunar ancak isa'nın ne kadar uzun olduğu hakkında pek şey söylemez. bazı bilim adamlarına göre bu, onun ortalama bir boyda olduğu anlamına geliyor.

örneğin matta 26:47-56'da, yahuda, kılıç ve sopalarla hz. isa'yı tutuklamaya gelenlere onu göstermek zorunda kalmıştır. eğer hz. isa'nın boyu ortalamanın üzerinde olsaydı yahuda'nın göstermesine gerek kalmaksızın kalabalık içerisinden seçilebilirdi. bu dönem insanı ile benzer boyda olduğuna dair kanıt kabul edilmiştir.

matta 26:47-56


incil'deki bir diğer kanıt luka 19:3-4'de bulunmaktadır. burada vergi görevlilerinin başı olan zakkay'ın şehre giren hz. isa'yı görmek istediği ancak kısa olan boyu nedeniyle göremeyip bir incir ağacına tırmanmak zorunda kaldığından bahsediliyor. bu bize yine, hz. isa'nın boyunun çok uzun olmadığını, öyle olsaydı zakkay'ın onu diğerlerinin kafalarının üzerinden görebileceğini anlatıyor.

luka 19:3-4


incil'de verilen bu ipuçlarından yola çıkan bilim insanları hz. isa'nın boyunun ne uzunlukta olduğu konusunda çalışmalar yapmış olası boyu hakkında fikre sahip olmuşlardır.

"what did jesus look like?" (hz. isa nasıl görünüyordu?) adlı kitabın yazarı joan taylor'a göre hz. isa ortalama bir orta doğulu bir adam görünümünde biri olmalıdır. dönemin ortalama erkek boyu hesaba katıldığında boyunun 166 cm (5 feet 5 inç) civarı olması gerekir.

2001 yılında yapılan bir araştırma da benzer bir sonuca ulaşmıştır. medikal artist richard neave, isralli ve ingiliz antropologlar ve bilgisayar programcılarından oluşan bir ekip, dönem insanlarının fiziksel özelliklerini anlamak üzere 1. yüzyıldan kalma bir kafatasını incelediler.

bu kafatasına dayanarak, isa mesih'in (eğer ortalama bir boydaysa) muhtemelen yaklaşık 155 cm (5 fit 1 inç) boyunda ve 50 kilo ağırlığında olduğunu tahmin ettiler.

"son of god" (tanrının oğlu) adlı bbc'de yayınlanan belgeselinde, jean claude bragard "sanatsal yorum yerine arkeolojik ve anatomik bilimin kullanılması, bunu şimdiye kadar yaratılmış en doğru benzetme yapıyor." diye belirtmiştir.

yıllar boyunca, bilim adamları, boyundan göz rengine kadar isa'nın neye benzediği hakkında daha iyi bir fikir edinmek için taylor ve neave'ninki gibi yöntemler kullandılar.

sonunda yine richard neave'in çalışmalarından faydalanılarak isa peygamberin olası en gerçekçi portresi ortaya çıkarılmıştır

kaynak