Hastalanınca Neden Ateşimiz Çıkar?

Neden ateşleniriz? Ateşlenme mekanizmasını açıklayan ufuk açıcı bir yazı.
Hastalanınca Neden Ateşimiz Çıkar?

hastalık: bir organizmanın tamamının veya bir kısmının yapısını veya işlevini olumsuz bir şekilde etkileyen ve yaralanmalar dışında kaynaklanan anormal durumdur. işte biz insanoğluda ve bütün canlılarda bu duruma oluştuğunda çeşitli semptomlar meydana gelir, bunlardan birisi de ateştir. peki neden ateşleniriz sorusu hiç aklınıza geldi mi?... durun durun kızmayın canım; hastayken bir şeyler düşünmek oldukça zor biliyorum.

o zaman ben size yardımcı olayım ve sizde sıcak zencefilli kış çayınızı yudumlaya durun: hastayken insan neden ateşlenir?

bunun için ilk önce vücudun savunma sistemini biraz anlamak gerekir

bir patojen yani basitçe bir mikrop vücut içine girdiğinde hücrelere, hücreler aralarına ve kan damarlarının içine yönelir. bu yönelmede bu mikroplar vücut içinde aylak aylak gezerken vücudumuzun badigartları olan savunma hücrelerinden biriyle çarpışır bunu üzerine bu savunma hücreleri lan sen kimsin hele bir kimlik ve gpt'ni bir sorgulayalım derler, patojenin kaçak bir şekilde vücudu girdiğini anlayan bu savun hücreleri sitokin denilen proteinler üretir; bu proteinler basitçe bir haberleşme aracı olarak kullanılır.

artan stokin artışı prostaglandin e2 adında başka bir proteini tetikler ve süreç başlamış olur bu protein beynin hipotalamus kısmına gider. hipotalamus vücudun sıcaklık düzenleme merkezidir ve gelen uyara yönelik tüm vücudu uyararak periferik vazokonstriksiyona (yani kan damarlarının daralması anlamına gelir ve bu durum kan akış hızını bir nevi hızlandırır), metabolizmada artışı olur ve kasların kasılmalarına neden olarak vücut sıcaklığında artışa yol açar.

bu sıcaklık artışının tabii ki bir nedeni var

savunma hücreleri olan lenfositleri yani beyaz kan hücrelerini kan hücrelerini uyarır. uyarı sonucu düzenleyici t hücreleri dediğimiz savunma mekanizmasının zırt pırt çalışmasını engelleyen bu hücrelerin aktivitesini azaltır yani sen aradan çekil ben seferberlik emri veriyorum der.

bu arada vücut cayır cayır yanmaktadır, savaş baltaları kaldırıldıkları sandıktan çıkarılmaya başlar. ısıya maruz kalan yardımcı t hücreleri ve sitotoksik t hücreleri 300 spartalı filmindeki gibi doğal eleme yaşarlar ve zayıf olanlar ölür, güçlü olanlar ise süper hücrelere dönüşür ve hızla çoğalıp sitokinler salarlar ki bu sitokinler efektör lenfosit fonksiyonunu aktive ederek bir çok savunma hücresini hızla savaşa hazırlar. birde ele geçirilmiş hücreler, yani içerisinde virus ve mikrop bulunan hücrele harakiri/seppeku yaparak kendilerini öldürürler.

Süper hücre!

yani ateşiniz 39 derecede olduğunda birçok hücre hızlıca aktive olur mikropları atl etmeye başlar. ayrıca vücuttaki kırgınlığa gelecek olursak sıcaklık artışı bir çok hücrenin de enerji metabolizmasını bozduğundan dolayı böyle bir his yaşanır. şunu da ekleyecek olursak sıcaklı artışı yabacı patojenlerinde metabolizmalarını bozar ve üremelerini olumsuz düzeyde engeller.

sonuç olarak

vücudun yaşadığı ısı artışı savunma sistemin önemli bir parçasıdır. az ateş iyidir fakat iş uzar da daha fazla ateşlenme olursa iş kontrolden çıkıp vücudun kendi sistemleri de olumsuz etkiler ve bizde ateşimizi düşürmeye çalışırız.

kaynak ve ileri okumalar için: 1 / 2 / 3