Fleabag'in Tiyatro Oyunu ve Dizi Versiyonu Arasındaki Farklar
önce diziyi, daha sonra tiyatro oyununu seyretmiş biri olarak şunu söyleyebilirim; dizi, tiyatro oyunundan çok güzel bir şekilde uyarlanmış. aynı tadı alıyorsunuz ikisinden de. hatta phoebe waller-bridge öyle güzel oynuyor ki sahneyle dizideki jest ve mimikleri bile aynı.
dizi, komedi dalında emmy ödüllerini toplayınca “iyi bari gülmelik dizi buldum kendime” diye sevinmiştim. nereden bilebilirdim, uzaklara hüzünle baktıran iç parçalayan bir dizi çıkacağını. ne dizi, ne de tiyatro oyunu sürekli güldürmek üzerine ilerliyor. komedi ile dram çok güzel bir şekilde iç içe geçmiş. müzikler de buna göre ayarlanmış, dramın ağır bastığı sahnelerde daha hüzünlü tonlar duyuyoruz. hem tiyatro oyununun, hem de dizinin akıcılığı gayet iyi. hikayenin geri kalanını merak ettiren cinsten.
tiyatro oyunu genel olarak dizinin ilk sezonunda yaşananları anlatsa da bazı kısımları diziye göre daha karanlık. çünkü; boo'nun ölümüne ve fleabag'in hayatının umutsuzlukla dolu birçok yönüne daha fazla odaklanılıyor. mesela dizide olmayıp, tiyatro oyununda olan kısımlardan biri hikayenin en sert kısımlardan biri; fleabag'in, görüştüğü bir erkek tarafından fare zannedilip tekmelendikten sonra hamster hilary'ye bakmaması ve sonunda daha fazla acı çekmesini önlemek için onu elleriyle öldürdüğü kısım. çok sert bi an olurdu dizide olsaydı. izlemek isterdim açıkçası. diğer yandan da oyundaki şakaların çoğu dizide yoktu.
sahne gösterisinde, kafeye kimsenin gelmemesinin sebebine değiniliyor dizinin aksine. yerel gazetelerde fleabag'in, boo'nun ölümüyle olan ilişkisinden bahsediliyor ve bu da kafenin kötü şöhrete sahip olmasını sağlıyor. bir de dizide görmediğimiz, kafeye her gün gelen joe karakterine sahip oyun. içindeki yaşama sevinciyle dikkat çeken bu karakter, fleabag'in iyiliğini düşünen az sayıda insandan biri.
dizide olivia colman'ın canlandırdığı fleabag'in üvey annesine tiyatro versiyonunda daha az yer verilmiş. karakteri olivia colman'ın canlandırmasıyla ilgili olabilir bu; çünkü elinizde böyle büyük bir oyuncu varsa etinden sütünden faydalanmak istemek çok doğal.
ve hot priest tiyatro oyununda yer almıyor. oyundaki bazı şakalar (ablasının garip saç kesimi gibi) ikinci sezonda kullanılsa da rahip hikayesi, dizi için yazılmış yeni bir hikaye.
en büyük fark, tiyatro sahnesinde başka oyuncunun olmaması. oyun tek kişilik bir monolog ve o tek kadını da yine phoebe waller-bridge oynuyor. bu oyunun görselliğini de etkilemiş. fleabag oyunu prodüksiyon anlamında çok minimalist. bir tek bar taburesi var o da pwb'nin oturması için. dekor olsaymış aynı atmosferi sağlamak daha zor olurdu.
hangisinin daha iyi olduğu sorusunu yanıtlamak bence zor; çünkü her iki yapım da çok değerli. ben dizi versiyonunu daha çok seviyorum ancak daha samimi ve daha karanlık bir hikaye arayanlar tiyatro versiyonuna doğru yola çıkabilirler.