Evlenmek Bir Başarı mıdır?
evlenmek bu devirde başarıdır
evlenmek için doğru insanı bulmak, tanımak, anlaşmak bir başarıdır. bunu başardıktan sonra ailelerin anlaşması ve idaresi başarıdır. son olarak evlenebilecek maddi güce sahip olmak başlı başına bir başarıdır.
bunların hepsini başarabiliyorsanız evlenmeyi bir başarı olarak görebilirsiniz.
"düşünsene bi..."
bir kişiyle sürekli aynı evdesin ve ondan hiç değilse bile çoğunlukla sıkılmıyorsun. bir süre görmeyince özlüyorsun. cinsel isteğin bazen azalsa bile her zaman sadece o kişiye karşı oluyor. sevgin hiç azalmıyor. saygın hiç azalmıyor. hareketleri batmıyor. sevdiğin bir şeyi yaparken yanında o olsun istiyorsun.
zamanın büyük bir bölümünde iyi anlaşmak, aynı dilden konuşmak, konuşacak bir
şeyler bulmak ve hatta bulmaya gerek kalmadan kendiliğinden gelişmesi ve konuşmaktan sürekli keyif almak bana mucize gibi geliyor. abartıyor muyum bilmiyorum ama gerçekten birisiyle sürekli konuşabilmek, bazen konuşmadan durabilmek ve bu esnada bu sessizliğin rahatsız etmemesi inanılır gibi değil.
yukarıdaki iki paragrafta çizdiğim tabloyu başaran her evlilik hayvan gibi başarılıdır.
eskiden olsa evlenmek başarı değildir derdim ama galiba bir başarıdır, hem de ciddi bir başarıdır
yaşadıkça fikirler hep değişiyor ve her seferinde başka yöne evriliyor.
böyle evet/hayır sorularına verilen cevap değiştikçe başka yöne evrilmiyor da sanki geri dönüyormuş gibi oluyor ama aslında değil. hayata dair düşünce, beklenti ve duygular aslında zamana bağlı olarak değişiyor.
hayat bir hiperbolik denklem seti olsaydı, bu zamana göre değişme hali zamana bağlı olarak değişmeyen şartlarda bile süregelirdi. kim bilir belki de bazı insanların hayatına bakıp dışarıdam durgun görünmesine rağmen içindeki zamansallığı göremeyişimiz bundandır.
soruya dönersek evlenmek bence bir başarıdır. bir insana güvenip, güvenmeyi becerip de bundan zarar görmemeyi başarmak ciddi bir başarıdır, çünkü her şeyden önce insan güvenilecek bir canlı değildir. bu yüzden bir arada yaşamak için evlilik gibi ağır hukuki sonuçları olacak bir sözleşmeyle ancak birbirlerine güvenmelerini sağlayabiliyor sistem. hoş onu da beceremiyoruz ya artık!
evlenmek çok zor lan, evlenmeyi bırak ilişki yürütmek bile çok zor. insan bazen egosunu korumak için başkasının başardığı şeyleri küçümsemeye meylediyor. philipp lenard'ın einstein'ın başarılarını küçümsemesi gibi bir şey mesela ve bu da sanırım bir çeşit kendini koruma içgüdüsünün dışavurumu.
çaresizlikten evlenenlere ya da evliliğini sürdürenlere bir şey diyemem açıkçası ama evlenmek ve evliliği sürdürmek de ciddi bir başarıdır. nasıl kodlamışsak artık kafamızda başarıyı hep azimle çalışmak ve kafayı kırmak zannediyoruz. insanız, eksiğiz, farklı yeteneklerimiz ve zaaflarımız var bu yüzden birbirimizden öğrenecek çok şeyimiz var ama birbirimize tahammülümüz az.
İşin boşanma kısmı?
evlenmek bir başarı olsaydı boşanma oranları bu kadar yüksek olmazdı ki ülkelere baktığımızda bu oranlar %20 ila %50 arasında değişmektedir. (ref)
şunu unutmayın evlilik genel olarak kadınlar için bir başarıdır çünkü kendilerini garantiye alırlar. erkekler için dezavantajları avantajlarını geçmiş durumdadır. geçmişte evlenmek bir başarı mıdır diye blogda açıkladık, temelde katılmasam da cinsellik diyenler olabilir ama artık cinselliğe ulaşmak tabu olmadığı için bu da bir avantaj olmaktan çıkmış durumdadır. geçmişte de böyleydi ama nedenleri kadınların çalışmamasıydı, şimdi ise eşit partnerlik adına bunu yapıyorlar.
gerçek başarı, boşanmaktır
çekişmeli boşanmalar 3 seneyi 5 seneyi bulabiliyorken ve 5 dakikada evlenmek mümkünken evlenmenin bir başarı olduğundan söz etmek doğru olmaz.
o zaman mahşere kadar gelsin!
“bu akşam eğlenelim sabaha kadar” mode on :)