Egon Schiele'nin Belki de En Gerilimli Tablolarından Biri: The Family

1918 tarihli The Family'nin incelemesi.

"the family" (1918) / boyut: 152×162 cm


1918'de avrupa'yı kasıp kavuran ve on milyonlarca insanı öldüren (bkz: ispanyol gribi) salgını, egon schiele'den resim tarihinde bir hastalığın aldığı en güçlü ve korkutucu illüstrasyonu aldı. salgın, ı. dünya savaşı'nın son aylarında başladı ve bu büyük askeri çatışmadan çok daha fazla insanı öldürdü. birlikler avrupa'da hareket ediyordu, trenler çalışıyordu ve zeplinler uçuyordu, ölümcül hastalığı şehirlere ve ülkelere amansız bir hızla yayıyordu. artık "ispanyol gribi" hakkında ansiklopedik makaleler ve tarihi denemeler yazıldığında, egon schiele'nin "the family" adlı tablosu kullanılıyor.

"the family" adlı tablo, egon schiele'nin en sessiz ve en hüzünlü tablolarından biridir

sanatçının kendisini, karısı edith harms'ı ve doğmamış çocuklarını tasvir eder. schiele'nin yaklaşan ölümünü ne ölçüde hissettiğini ve trajediyi ne ölçüde öngördüğünü söylemek oldukça zordur. ancak, bu eserdeki en önemli şey en başından beri kıyamet ve dehşet duygusudur.

bu tabloda görmüş olduğumuz tasvirlerin genellikle schiele'nin alışılagelmiş çizimlerinden oldukça farklıdır

sadece bilinen tablolarında olduğu gibi bu tabloda schiele'nin karakterleri genellikle tuvalin tüm alanını kaplar; sanki bir uçuruma zorla giriyorlarmış gibi. karakterlerin durumları her zaman aşırıdır, kolları ve bacakları doğal olmayan hareketler ve pozlarla bükülmüş; vücutları sağlam kemikler, damarlar, kırık çizgiler ve gergin sinirler şeklinde belirtilmiştir. ancak burada, sanki herkes sonunda donmuş ve rahatlamış gibidir, vücutlar schiele'de ilk kez yumuşaklık ve pürüzsüzlük kazanmıştır. kendilerini teslim etmişlerdir ve yaklaşan karanlığı, dünyanın onları yutmasını beklemektedirler.