Doğallık Sınırlarını Zorlamayı Sevenler İçin Evde Hindistan Cevizi Yağı Yapımı
hindistan cevizlerinin deliklerinden 1 tanesine çok rahat çatal saplanabiliyor, onu oyup suyunu bir bardağa boşaltın.
kalan hindistan cevizini kırıp içindeki beyazını çıkarın ve robota atın.
1 cevize 1 buçuk 2 bardak olacak şekilde kaynar su ekleyip robotu hindistan cevizi parçaları ince kıyım olana kadar çalıştırın.
sonrasında bir tülbent veya bezle karışımı süzün, elinizi yakmamaya dikkat edin, biraz soğuyunca bezde kalan posayı da evire çevire sıkarak son damlasına kadar alın sütü.
eğer daha çok yağ elde etmek isterseniz posayı robota tekrar koyup bu sefer daha az kaynar su ekleyip çalıştırın ve tekrar aynı şekilde biriken sütün üzerine süzün.
posayı atmayın, hindistan cevizi unu yaparak değerlendireceğiz.
elimizdeki sıvı hindistan cevizi sütüdür, yağ yapmaktan vazgeçip içmeye karar vermek için hala geç değil.
yağ çıkarmak konusunda kararlıysanız 20-30 dakika odada, 15 dk da buzdolabında bekletin sütü.
üzerinde biriken tüm beyazlığı kaşıkla falan nazikçe toplayıp yanmayan bir tencereye/tavaya dökün.
kısıktan biraz yukarı bir ateşte karıştırarak 20-25 dk pişirin.
bir süre sonra beyaz renk ten rengimsi morumsu ilginç bir renge bürünecek ve krema kıvamını alacak, aynen devam edin, aman ha yakmayın, kenarlarını sürekli kaşıklayın ki kenarda kalan kısımlar yanmasın.
en son fokur fokur kaynamaya ve tavanın içindeki karışım omlet kıvamı almaya başlayacak.
işte bu aşamada çok dikkatli olmalısınız, hem yakmamalısınız, hem de süzerken yağın içine kaçacak kadar cıvık bırakmamalısınız.
bu aşamada yağları çok net bir şekilde yüzer vaziyette görüyor olmanız lazım, tavada su kalmamış olmalı.
şimdi cam bir kavanozun ağzına kağıt havluyu yuvarlak kesip lastikleyerek güzelce tutturun.
üzerine tavadaki bol kokulu karışımı dökün ve yavaş yavaş süzülsün, süzüldükçe üzerine biraz daha dökün, peçetede kalan en son hindistan cevizi kreması kıvamındaki yapıyı da elinize alıp iyice sıkın ve yağınız hazır, buzdolabında katı, dışarıda sıvımsı katımsı yumuşak olmaya meyilli. ayrıca bu elinizde sıktığınız püreyi de direk sıcak yiyebilirsiniz, çok değişik bir şey sanki hep yediğimiz ama aslında hiç yemediğimiz bir şeyi andırıyor.
kalan hindistan cevizi posasını tarhana kurutur gibi kurutabilir veya tepsiye ince serip fırında bir ısıtıp bir çıkarıp tekrar ısıtıp tekrar çıkararak kurutabilirsiniz. kuruyan parçalar iriyse yağınız da az çıkmış demektir geçmiş olsun şimdiden ve bu durumda düzgün bir un olması için blenderdan "kuru bir şekilde" tekrar geçirmelisiniz. bu unla da ekmek vs yapılıyor. ununuzu yağınızı vegan tariflerde kullanırsanız benim için en büyük teşekkürü de etmiş olursunuz, sevgiler.
not: tarifle elde edilen yağ kokusuz değildir, kokusuz hindistan cevizi yağı gereken tariflere uygun değil yani.