Blush ile Roze Şarap Arasındaki Fark Nedir?

Şarap dünyasının sevilen iki türü blush ve roze, birbirinden ne kadar farklı? Bu ikisi hakkında biraz bilgilenelim.
Blush ile Roze Şarap Arasındaki Fark Nedir?

genelde çok şekerlilerine denk geldiğim için roze şarap şekerlidir gibi bir algı oluşmuştu bende ama öyle bir şey yokmuş. kırmızı şarapta nasıl çeşitli şeker seviyeleri varsa (dry, medium sweet, sweet) roze için de geçerliymiş bu.

şimdi roze ve blush farklı şeyler mi, nedir bu blush? üstüne bir de clairet varmış. neymiş bu clairet? öncelikle ikisi de roze'dir. anladığım kadarıyla bunların arasındaki esas fark renkleriymiş. bu renk farklılığını da kabuğa temas süresi belirlemekteymiş.

şaraba rengini veren üzümün suyu değildir çünkü uzum suyu beyazdır. kabuk, şaraba rengini verir. yani siyah üzümden beyaz şarap elde edilir mi? evet, elde edilir. blush, açık pembe roze'dir, yani kabuğuyla az temas ettirilmiştir.


blush, 80'lerde amerika’da üretilmiş ve roze'nin popülerliğini oldukça artırmış. o dönemde flamingo yolu diye bol entrikalı bir dizi varmış. oldukça ünlüymüş, hatta trt’de de yayınlanıyormuş. bu dizide zenginler beyaz şarap içiyormuş ve bir beyaz şarap modası oluşmuş. beyaza olan talep artınca üreticiler yetişememiş. amerika’da daha az değerli siyah zinfandel üzümlerinden de beyaz şarap üretilmeye çalışılırken (saignee metodu) beyaz zinfandel ortaya çıkmış. bu pembe şaraba beyaz demeye gönülleri el vermemiş çünkü rengi gayet pembe imiş ve mahcubiyetten adı blush (yüz kızarması, al al olma durumu) olmuş. 

blush'ın tarihi bu kadar yeniyse de roze şarap üretiminin çok eskilere dayanmakta olduğunu da ekleyeyim. roze üretiminin pek çok metodu varmış, buna kırmızı ve beyaz şarabı karıştırmak bile dahilmiş. bu yöntem üretimdeki meşakkati azaltmak için tercih ediliyormuş ancak avrupa’da bu karışımın piyasaya sürülmesi (şampanya hariç) yasakmış. hala yasak mı, bilmiyorum.


pembe şarap ilk olarak antik yunan döneminde ortaya çıkmış. çıkışıyla ilgili bir mit varmış. mite göre deucalion ve pyrrhanin oğlu amphictyon, insanların münakaşalarını azaltmak için şaraba su katarak seyreltiyor ve böylelikle ilk roze oluşuyormuş.

clairet'e gelelim. blush'in aksine yoğun bir pembe renge sahiptir. hatta clairet kırmızıdır, kırmızı şarap bordodur.

bonus bilgiler: 

yıllanmışlık, roze şarap için aranan bir ölçüt değil imiş. hatta aromasını çabuk kaybettiği için bilhassa yeni üretilmiş olması tercih ediliyormuş.

roze bardağının ağız kısmının dışarı doğru kıvrılmasının nedeni dilin arka tarafına temasını sağlayarak roze'nin aromatik tadını vurgulamak imiş.