Bizi Esas Neyin Mutlu Ettiğine Dair 75 Yıl Süren Psikolojik Çalışmanın Net Özeti

bugün robert waldinger'in "what makes a good life? lessons from the longest study on happiness" başlıklı ted konuşmasını dinleme fırsatım oldu.
harvard'da tam 75 yıl süren bir araştırmanın özetini anlatıyor. 724 erkeğin hayatı boyunca takip edildiği bu araştırma, mutluluğun sırlarını keşfetmeye çalışıyor.
araştırmada 1938'den itibaren iki farklı grup incelenmiş.
ilk grup, harvard'dan mezun olan ve ardından 2. dünya savaşı'na katılan gençlerden oluşuyor.
ikinci grup ise boston'ın en yoksul mahallelerinden seçilen çocuklar. 75 yıl boyunca, her iki senede bir bu kişilere hayatlarıyla ilgili sorular sorulmuş ve sağlık kontrolleri yapılmış. hatta, eşleriyle en derin meseleleri konuşurken videoları bile kaydedilmiş.
bu araştırmadan çıkan en önemli mesaj şu: "iyi ilişkiler bizi daha mutlu ve daha sağlıklı yapar." hepsi bu.
ve ilişkiler hakkında üç büyük ders var
sosyal bağlar hayatımız için kritik; yalnızlık ise öldürücü. önemli olan, ilişkilerimizin kalitesi. sürekli çatışmalar içinde yaşamak sağlığımıza zarar verirken, sıcak ve güven dolu ilişkiler bizi koruyor. iyi ilişkiler sadece bedenimizi değil, zihnimizi de koruyor. partnerine gerçekten güvenebilen insanlar, tartışmalar yaşasalar bile bundan olumsuz etkilenmiyor.
konuşma, mark twain'in şu güzel sözüyle sona eriyor: "hayat öyle kısa ki, tartışmalara, özür dilemelere, kıskançlıklara, hesap sormalara zaman yok. sadece sevmek için zaman var. ve bunun için, tabiri caizse sadece 'bir an' var."
ertelemeyin diye yazıyorum.