Beyin, Öksürme ya da Hapşırma Gerektiğine Nasıl Karar Veriyor?

Vücudumuzun savunma mekanizmalarından biri olan öksürme ve hapşırma refleksleri, günlük yaşamımızda sık sık karşılaştığımız doğal tepkilerden. Peki, beyin bu reflekslerin ne zaman tetikleneceğine nasıl karar veriyor?
Beyin, Öksürme ya da Hapşırma Gerektiğine Nasıl Karar Veriyor?

beynin hapşırma mı yoksa öksürme mi gerektiğini nasıl belirlediğini araştırıyor. bilim insanları, fareler üzerinde yaptıkları deneylerde hapşırma ve öksürme tepkilerini kontrol eden özel nöronları tanımladılar. hapşırma tepkilerini yöneten nöronlar burun pasajlarında bulunurken, öksürme tepkilerini yöneten nöronlar trakeada yer alıyor.

araştırmacılar, hapşırmayı tetikleyen nöronları belirlemek için farelere çeşitli bileşikler uyguladılar. bam 8-22 adlı bir bileşenin hapşırmayı tetiklediği ve mrgprc11 adlı iyon kanalını aktive ettiği bulunmuştur. mrgprc11 taşıyan nöronlar ortadan kaldırıldığında, fareler grip hastalığına rağmen hapşırmamışlardır. öksürme tepkilerini kontrol eden nöronlar ise trakeada somatostatin adlı bir sinyal molekülünü taşır.

virüslerin hızlı evrim geçirmesi, hapşırma ve öksürme için iki ayrı nöron sisteminin bulunmasını açıklayabilir. şimdi araştırmacılar, bu nöronlar tetiklendiğinde beyne nasıl sinyal gönderdiklerini ve bu sinyallerin solunum kontrol merkeziyle nasıl etkileşime girdiğini anlamak istiyorlar. ayrıca, insanlarda benzer nöron kümelerinin olup olmadığını belirlemek için daha fazla araştırma yapılması gerektiği ve mevcut öksürük tedavilerinin yetersiz olduğu ifade ediliyor. yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi, bu rahatsızlıkların tedavisinde umut vaat ediyor.

kaynakçacellncbi