Baharın Gelişinin Kutlandığı Pagan Geleneği Marteniçka Nedir?
Marteniçka nedir?
baharın ilk günü (1 mart) kırmızı beyaz renkli el yapımı bileklikler takılır. aslında marteniçka sadece bileğe takılan bir bileklik değil aynı zamanda istenildiği takdirde yakalara da takılabilen bir simgedir. yaklaşık 2 ya da 3 hafta kadar sonra meyve verecek bir ağaç için dilek tutularak asılmaktadır. ya da gökyüzünde ilk leylek görüldüğünde bir ağacın dalına asılır. farklı ritüelleri de mevcuttur. baharın gelişini kutlamayı ifade eder.
Marteniçka'nın kökeni
marteniçka, temelde bir pagan geleneğidir. hemen hemen her yerde, her dinde yaşar. misal, süryaniler de 25 mart'ta bir benzeri olan siboro’yu kutlarlar. isa mesih’in, bakire meryem’e müjdesini anarken insanlar; siyah, kırmızı ve beyaz iplerden oluşan örgüler takarlar. siyah, mesih’in çarmıhta çektiği acıyı; beyaz, paklığını ve kırmızı da insanlık için akan antlaşma kanını simgeler.
Marteniçka ritüeli
anlamı üzerine en çok düşünülmesi gereken ise, marteniçka'nın direkt satın alınarak ya da örülerek kullanılmasından ziyade, sevilen bir kişiden size ulaşmasıdır. tabii ki kendinize bir marteniçka armağan edebilirsiniz ama sevilme, önemsenme, değer görme hissiyatı da biraz anlam katıyor bu örgüye.
hele kişinin sevdiğinden geliyorsa marteniçka, bağlandığı aydan bağımsız olarak sürekli kalır bilekte. hem bağlayanı hatırlatır, hem beraber geçirilecek mevsimleri hem de bağlayanın sizi düşünüp kötü şeylerden koruma isteğini. yaklaşık 2 yıldır sadece mart ayında takıp geleneğe uygun olarak ayrılırdım kendisinden ancak son bir aydır, baharı iliklerime kadar hissettiğimden, buz gibi havalarda bile yanımdan ayrılmadı hiç; bileğime yerleştiğinden beri.
zaten bahar, sevdiğin gelmesi değil midir a dostlar?