Antarktika Neden Dünyanın En Büyük Çölü Olarak Anılıyor?

Çöl dendiğinde akla genellikle sıcak ve kumlu bölgeler gelir ancak aslında Antarktika, en büyük çöl olarak kabul edilir.
Antarktika Neden Dünyanın En Büyük Çölü Olarak Anılıyor?

çoğu insan, çöl denince sıcak yerleri düşünsede antarktika, aldığı düşük yağış miktarı nedeniyle teknik olarak dünyanın en büyük çölü olarak kabul edilir.

evet, antarktika bir çöldür, hem de dünyanın en büyük çölü! bu, birçok insan için şaşırtıcı olabilir çünkü "çöl" denince genellikle aklımıza kumlarla kaplı, sıcak ve kurak yerler gelse de bir bölgenin çöl sayılması için gerekli olan temel özellik "yağış miktarıdır" ve antarktika, aşırı soğuk olmasının yanı sıra neredeyse hiç yağış almaz. yani, kum yerine buzlarla kaplı olsa da teknik olarak bir çöldür.

antarktika'daki bazı bölgeler, yılda sadece 50 mm kadar yağış alır. bu miktar, ünlü sıcak çöllerden biri olan sahra çölü'nden bile daha azdır. sahra’nın bazı bölgelerinde yılda 100 mm yağış alırken, antarktika’nın çoğu bölgesine bundan bile az yağmur düşer.

bir çölün temel özelliği kuru olmasıdır. antarktika'da, kar ve buz neredeyse hiç erimez, bu yüzden nemli gibi görünse de aslında yerin yüzeyi inanılmaz derecede kurudur. hatta bazı bölgelerinde bilim insanları 2 milyon yıldır suya hiç rastlamamıştır. dünyanın en kuru yerlerinden biri olan dry valleys bu kıtada yer alır.


çoğu çöl ölümcül sıcaktır ama çöl tanımı sıcaklıkla ilgili değildir. dünyada soğuk çöller de vardır ve bunların en büyüğü antarktika'dır. dünyanın en soğuk sıcaklığı (-89.2°c) burada ölçülmüştür. bu da antarktika'nın "soğuk" bir çöl olduğunu kanıtlar.