Antalyaspor'un Beşiktaş'a Attığı Gol Neden Ofsayt Değil?

Dün akşam oynanan Süper Lig mücadelesinde Antalyaspor'un Beşiktaş'a attığı ilk golün ofsayt olup olmadığı konusu çok konuşuldu. Kurala göre ofsayt olmayan ancak birçok futbolsevere de mantıklı gelmeyen bu pozisyonu inceliyoruz.
Antalyaspor'un Beşiktaş'a Attığı Gol Neden Ofsayt Değil?
beIN Sports

malum ofsayt pozisyonu gerçekten kafa karıştırıcı. belki ligin erken zamanlarında yaşandığından daha ağır tartışmalara meydan vermeyecektir. ancak, şenol güneş başta olmak üzere futbolun aktif olarak içinde olan kimselerin kurallardan bihaber olması kabul edilebilir değil. hatta, futbolcusu, hocası vs. adamakıllı bir inceleme yapılsa daha neler neler bilinmiyordur.

bunlar neden oluyor? uluslararası yetkili merciler kuralları değiştiriyor. hakemler bir yerde kampta bir araya geliyor. ve bu değişiklikler, sadece ve sadece spor programlarında "etkinlik haberi" olarak kalıyor. kızılcahamam'da mı artık nerede toplanıyorsa. ne olduğu, ne değiştiği sır sanki. kimse yayımlamıyor, kimse de öğrenmeye teşebbüs etmiyor.

maalesef çoğu "bilgi"miz gibi futbol oyun kuralları da, çok önemli aktörler için dahi büyük oranda kulaktan dolma.

açıkçası benim de ilk izlediğim andaki değerlendirmeme göre pozisyon ofsayt. biraz baktım. sanırım pozisyon aşağıdaki kuraldan dolayı ofsayt değil.

ifab tarafından yayımlanan oyun kuralları 2017/2018 adlı kitapçıkta aşağıdaki ifadeler mevcut

2. ofsayt ihlali

• aşağıda belirtilen durumlarda, topla oynayarak veya rakip oyuncuya müdahale ederek bulunduğu pozisyondan avantaj elde ederse,

• top, kale direkleri, üst direk, müsabaka hakemleri veya bir rakip oyuncudan geri döndüğünde veya sektiğinde,

• top, rakip tarafından kasti olarak kurtarıldığında.

ofsayt pozisyonunda bulunan bir oyuncu eğer topu bilerek oynayan bir rakip oyuncudan alırsa (rakip oyuncu tarafından yapılan bilerek kurtarma dışında), bu durum “bulunduğu pozisyondan avantaj elde etmek” olarak değerlendirilmez.

kaynak
...

aynı kitapçığın 201. sayfasındaki görsel durumu biraz daha aydınlatır cinsten. çok benzer bir olası pozisyonda çarparak rakibin önüne düşmesine ofsayt diyor:


kuralın futbolun doğasına uyup uymaması başka bir konu. ancak biraz düşündüğümde oyun teorisine göre karşılığı var

(buradan sonrası, renklerden ve dünkü pozisyondan bağımsızdır.) zira, savunma oyuncusu ardındaki rakibin olası ofsayt durumunu bilmeden bir hamle yapıyor olabilir. kendi savunma çizgisini ve rakibin durumunu kestirerek bu konuda tahmin de yürütebilir. bu da mümkün. bilinçli hamlesi ile rakibin ofsaytta olmaması durumunda yenebilecek pozisyonu engelleme girişiminde bulunmaktadır. burada aldığı risk de bu hamlesinin başarısız olması ve rakibe avantaj sağlayabilecek duruma neden olmasıdır. tersinden düşünürsek, savunmasının durumunu kestirerek topu rakibe bırakarak bir başka açıdan ofsayt tuzağı kurabilecektir. bundaki risk ise, yanlış kestirim ve rakibin ofsaytta bulunmama durumudur.

2008 Şampiyonlar Ligi Finali'nde Chelsea'nin Uyguladığı Penaltı Taktiğinin Çok İlginç Perde Arkası