Ana Akım Çizgi Romanların İşleyişine Hakim Olmak İçin Bilmeniz Gereken Terimler
çizgi roman terminolojisine hakim olmak, çizgi romanların işleyişi konusunda bize fazlaca bilgi verebilir.
tie-in: tie-in kavramı, çizgi roman evrenini etkileyen büyük event’ler sırasında yayınlanan ve bu hikayeye bağlanan sayılar için kullanılır. başka bir ifadeyle ana olay örgüsündeki yan hikayeleri anlatan serilerdir.
event: genellikle bir evrenin tamamını veya evrendeki karakterlerin büyük bir kısmını etkiyelen devasa olaylar, “event” olarak adlandırılır. büyük hikaye anlamına gelen bu kavrama civil war, secret invasion, flashpoint örnek verilebilir.
origin: çizgi romanlarda karakterlerin başlangıç hikayeleri orijin olarak adlandırılır.
canon: bu kavram, hikayenin resmi devamlılık içinde ana evrende geçtiğini ifade eder.
crossover: birden fazla dergiyi, karakteri ve evreni kapsayan hikayeler crossover olarak adlandırılır. bu kavram bir kahramanın başka bir seride gözükmesi durumunda ya da bir maceranın başka dergilerde devam etmesi durumu olarak tanımlanabilir. crossover’ların ana evreni etkilediği seriler omasına karşın her zaman ana evrende geçmek zorunda değildir.
multiverse: var olan tüm evrenleri kapsayan çoklu evren multiverse olarak tanımlanır.
reboot: sıfırlama ve yenileme hareketi olarak tanımlanır. reboot olayında, tüm evrenin sıfırlanması gerekmeyebilir. bir kahramanın hikayesi çok karmaşık bir hal alırsa sadece o kahraman için reboot atılabilir.
soft reboot: sıfırlama yapılan kahramanlarda ufak tefek değişiklikler yapılırsa buna soft reboot denir.
hard reboot: sıfırlama yapılan kahramanlarda çok köklü değişikler gidilirse buna hard reboot denir.
sidekick: süper kahramanların yardımcıları için kullanılan isimdir. örneğin ilk kez 1940 yılında ortaya çıkan robin karakteri batman’nin sidekick’idir, aquagirl’de aquaman’in sidekick’idir vb.
retcon: açılımı "retroactive continuity" olan retcon kavramı "geriye dönük devamlılık" anlamına gelir. süregelen bir hikayenin devamlılığına katkıda bulunmak için önceden belirilmiş unsurlara yenileri eklenebilir. çizgi romana yeni bir karakter katılacaksa ve bu karakter eski bir olayla bağdaştırılmak isteniyorsa, o olay tekrar yazılır. retcon ile geçmiş değişmez, olaylar olduğu gibi bırakılır fakat okuyucuların görmediği olaylar eklenir.
ongoing series: halihazırda baskısı süren ve düzenli aralıklara bir sonraki sayısı çıkaran serilerdir. serinin ne zaman son ereceği iste tam olarak belli değildir.
limited series: ongoing seriden ayrı olarak piyasa sürülen ve kaç sayı süreceği önceden belli olan sınırlı sayıdaki serilerdir.
revamp: satış rakamları düşen bir çizgi romanda satışı arttırmak ve okuyucunun heyecanının korumak için yapılan stratejik bir harekettir. revamp ile geçmiş değişmez. çoğu zaman yeni bir yazar-çizer takımı getirilerek olaylar daha heyecanlı, karakter daha seksi, kişiler daha gerçekçi bir hale getirilir. örneğin 1970’lerde yayınlanan batman dizisinin etkisiyle, çizgi romandaki batman de lakayt ve komedi unsurları taşıyan bir karaktere dönüşmüştür. ancak satış rakamlarındaki düşüş nedeniyle revamp stratejisi uygulayan yazarlar kara şövalye’yi daha sert ve karanlık bir kahraman haline geldi.
one-shot: fasikül formatında bulunan tek sayılık hikayelerdir. uzunları ise 20-80 sayfa arasında değişmektedir.
comic-con: 1970 yılındam beri san diego’da düzenlenen, dünyanın en büyük çizgi roman fuarı comic-con olarak adlandırılır.
new 52: dc comics’in 2011 yılında gerçekleştirdiği sıfırlama aktivitesidir. dc comics, bu sıfırlamayla kendi bünyesindeki kahramanların hikayesini baştan düzenlemiş ve seçtiği 52 dergiyi birinci sayıdan yeniden başlatmıştır