YAŞAM 10 Ocak 2018
23b OKUNMA     821 PAYLAŞIM

Zenginler Sahip Oldukları Yüksek Standartlar Sebebiyle Daha Az mı Hapşırıyor?

Okuyunca şaka gibi geliyor ama hapşırığa sebep olan etkilere göz atınca durum çok da mantıksız gelmiyor.
Getty Images: Max Mumby/Indigo


hapşırmanın steril ortamlarla, kimi genetik yatkınlıklarla ve sinir sistemizin çalışma şekli ile ilgisi vardır.

ne kadar çok toz solursanız, burnuzun içindeki mukoza o kadar çok yıpranır ve kendini daha sık yenileme ihtiyacı hisseder. bu yenilenmenin gerçekleşebilmesi için öncelikle süzülen havadan yakalanan her türlü toz vb. pisliklerin solunum sisteminden uzaklaştırılması gerekir. bu noktada tazyiğe yani basınca ihtiyacınız vardır. 

e bu basınç nasıl oluşacak elbette devreye akciğerlerin girmesiyle. akciğerlerimiz güçlüdür. gerekli tazyik parasempatik sinirlerin akciğerleri uyarmasıyla ortaya çıkartılır ve saatte 160-170 km'ye ulaşan hızlarla hapşırırız. tek seferde 100.000 mikrobu havaya saçabiliriz. 


hapşırmanın tek sorumlusu kötü kaliteli hava veya hasta olmak da değildir.

ışık nedeniyle (göz sinirleri aniden parlak ışığa maruz kalan retinadan gelen bilgileri iletirken vücudun önlem olarak bazı tedbirler almasına sebep olabilir, bunlardan biri de hava akışının sağlıklı olduğunu garantilemek adına yapılan hapşırma eylemidir ) ve nazal sinirlere yakın geçen alakasız sinirlerin istemsiz uyarılması sonucunda da hapşırabiliriz. mesela kaşlarını aldıran kadınlar bu gibi bir durumla mutlaka karşılaşmıştır.

ayrıca hapşırırken kalbimiz de durmaz genel inanışın aksine. sadece kalbinizin ritmi kısa süreliğine değişir ve o kötü tekleme hissine neden olur. halbuki olan tek şey göğüs ve etrafındaki kasların refleksif olarak kasılmasıyla ortaya çıkan bir sıkılaşma halidir. biz bunu "kalbin durması" şeklinde abartırız sadece.


ha bunun zenginlikle alakası nedir derseniz... 

bir ihtimal zenginlerin daha steril ortamlarda bulunmaları nedeniyle solunum sistemini daha az ajite eden etkenlere maruz kalmalarını gösterebiliriz. haliyle iyi beslendikleri ve kendilerine daha iyi baktıkları için de daha az hasta olurlar. kaliteli güneş gözlükleri kullanmalarından ötürü retinaları da ani ışık değişimlerine maruz kalmaz vs vs vs.. tuhaf ama olsa olsa böyledir yani. yapacak bir şey yok. hapşırık bile cebindeki paraya bakıyor kimi zaman :) gerçi bunların hiçbiri extreme şeyler değil.

bir insanın hapşırık sayısına göre zenginliği belirlenebilir mi ? bill gates mi yoksa sergey brin mi daha çok hapşırıyor bu hayatta ? ya da warren buffet 30 yaşından sonra hiç hapşırmış mudur? aklımda deli sorular... 

ne gereksiz bir muhabbet döndü böyle. kendimden tiksindim.

ABD'de, Siber Zorbalık İçin İlk Eyalet Yasasının Oluşturulmasına Sebep Veren Ölüm: Megan Meier