Yeni Koronavirüsün Neden Olduğu COVID-19 Havalar Isınınca Yok mu Olacak?
yüksek sıcaklıkların yeni koronavirüs sars-cov-2'yi etkili bir şekilde öldürüp öldürmeyeceği konusu belirsizliğini koruyor. yeni bir virüs olduğu için bunu kanıtlayan bir araştırma yok.
ancak, 2002-2003 yıllarında küresel bir salgına neden olan sars koronavirüsünün (sars-cov) dünya sağlık örgütü'ne göre 56 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda öldürüldüğünü biliyoruz.
teorik olarak, covid-19 virüsü -koronavirüs ailesinin sars ve mers de içeren bir parçası- sıcaklığa duyarlıdır. tüm virüsler, kapsid adı verilen bir protein kabuğunun içindeki bir nükleik asit molekülünden oluşur. koronavirüs gibi bazı virüslerin, kabuğun dışında bir dış zarı vardır. bu membran ısıya nispeten duyarlıdır.
2003 sars salgını sırasında, virüsün yaklaşık 300 kişiyi öldürdüğü hong kong'daki her 1 santigrat derece için doğrulanan vakaların sayısı 3.6 azaldı. buna rağmen sars salgını 8 ay sürdü.
sars ve covid-19 arasındaki farklar yeni virüsün esnekliğini tahmin etmeyi zorlaştırmaktadır. sadece ateşi olan hastalar tarafından başkalarını enfekte edebilen sars'ın aksine, covid-19 olan insanlar herhangi bir belirti göstermeden hastalığı yayabilir ve salgını kontrol etmeyi çok daha zorlaştırabilir.
ancak yakın tarihli bir çalışma covid-19'un, sars'tan çok daha bulaşıcı olduğunu gösterdi. tıbbi araştırma arşivi biorxiv tarafından 15 şubat'ta yayınlanan çalışma, yıllardır sars ve mers gibi farklı koronavirüs tiplerini araştıran teksas üniversitesi araştırmacısı jason mclellan tarafından yönetilen bir ekip tarafından gerçekleştirildi.
sıcaklık yükseldikçe, koronavirüs havada yüzer veya yüzeylere yapışır. her ikisi de sadece kısa bir süre hayatta kalabileceği yerler. ancak vücuda bir kez girdiyse, enfekte etme yeteneği sıcak havayla azalmaz.
kaynaklar:
https://asia.nikkei.com/…avirus-scientists-not-sure
https://factcheck.afp.com/…oronavirus-disinfectants