SEYAHAT 15 Ocak 2020
31,1b OKUNMA     740 PAYLAŞIM

Yemeğe ve Tarihi Güzelliklere Doymak İçin Antakya'da Gezilecek Yerler

Antakya'da ne yenir, ne içilir, nereler gezilir? Bir Antakyalının kaleminden Antakya gezi rehberi.
iStock

geçtiğimiz günlerde new york times gazetesi 2020 yılında gidilmesi gereken 52 yer arasında göstermişti antakya'yı. ben de sizlere bir antakyalı olarak burada ne yapılır, elimden geldiğince yazayım. 

öncelikle neden hatay değil de antakya?

antakya, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biridir. milattan önce kurulmuş bir şehir. tam olarak büyük iskender'in ölümünden sonra komutanlarından biri olan seleucus ı. nikator tarafından m.ö. 300’lü yıllarda antakya kenti kurulmuştur. 2 eylül 1938 yılında fransızların işgalinden kurtularak hatay devleti kurulmuş olur ve 1939 yılında türkiye'ye katılır. yani burada yaşayan hiç kimse ben hatay'lıyım demez, burada herkes antakyalıdır.

ilk olarak güne kahvaltı ile başlasak fena olmaz

 eski antakya'da yer alan unesco hatay gastronomi evi'nde kahvaltımızı keyifle yapabiliriz. burası belediye tarafından işletiliyor ve tipik avlulu, çok odalı eski bir antakya evi .burası haricinde habibi neccar camii'nin karşısında yer alan antakya kahvaltı evi'ni de seçebiliriz. 


kahvaltı faslı bittikten sonra tabana kuvvet diyoruz ve eski antakya sokaklarını gezmeye başlıyoruz

her bir tarafı tarih kokan eski antakya’da bol bol fotoğraf çekilmek isteyebileceğiniz yerler mevcut. tarihi yapıları seven bir insansanız burada bir gün geçirebilirsiniz. roma döneminde bir pagan tapınağının üzerine inşa edilen ve türkiye sınırları içerisindeki en eski camii olan habibi neccar camii'ni görmeden olmaz tabii ki. 


öğle yemeği ve alışveriş

sonrasında uzun çarşıya geçip alışveriş yapmaya başlayabiliriz. burada antakya'nın yöresel ürünlerini bulabilirsiniz; defne sabunu, kahvaltılık, küflü çökelek, zahter, baharat çeşitleri, biber ve domates salçası, hediyelik eşyalar ve daha sayamadığım onlarca şey bulabilirsiniz.

buraya gelmişken uzun çarşının içerisinde yer alan çınaraltı künefe yusuf usta'ya uğrayıp bir mola veriyoruz ve közde künefenin tadına varıyoruz. uzun çarşıda tepsi kebabı veya kağıt kebabı kesinlikle nefistir.


ek olarak akşam vakti eski antakya’da bulunan restoranlarda mezelerin ve yemeklerin keyfini sürün. fasıl geceleri canlı müzik bolca mevcut. konaklamak istiyorsanız butik oteller çok şirin ve misafirperver.

gezmeye devam

aynı caddenin bir köşesinde hıristiyanlığın ilk yıllarında kilise olan habib-i neccar camii, katolik kilisesi ve yahudi sinagogu bulunmakta ve burada günün bazı saatlerinde ezan, çan ve hazzan sesleri birbirine karışır. elbette antakya döneri yemeden olmaz. zaten antakya’ya gelip kalori hesabı yapacaksanız geçmiş olsun.


sonraki durağımız türkiye’nin en büyük arkeoloji müzesi olan hatay arkeoloji müzesi. burada iyi vakit geçirebiliriz, zaten antakya’nın her yerinde bu öyle yeni açılan the museum hotel'e uğramadan olmaz tabii ki adından anlaşılacağı gibi burası müze otel.


müze otel'e yakın konumda bulunan, hristiyanların hac yeri olarak kullandığı ve hristiyanlığın en eski kilisesini (saint pierre) gezip görün.


eğer olur da öğlen vakti açsanız, ali mürdüm usta'nın yerine (ali mürdüm restaurant) mutlaka uğrayın; nefis yöresel yemekler yapıyor. salaş, tabelası bile olmayan bu yerde siz yemek yedikçe mutlu olan ali amca ile tanışın.


harbiye’de şelale turu yapmadan (harbiye şelalesi) ve kebap yemeden olmaz. ipek dokumacılığı gelişmiş, yeşilin ve doğal suyun etrafında bol bol oksijen alın. defne koruluğu fotoğraf severler için kartpostallık görüntüler sunacaktır.


samandağ'da kaya mezarları, titus tüneli ve beşikli mağara'yı gezebilirsiniz. 

Beşikli Mağara

vakıflı köyü'nde (türkiye'deki tek ermeni köyü) denk gelirseniz tandırda biberli ekmek ve tandır ekmeği yersiniz. el yapımı şarap çoktur, tadını eminim seveceksiniz. üstelik orada el yapımı birçok ürün mevcut. 


oraya kadar gitmişken hıdırbey'e (musa ağacı) uğrayın, bir çay için. samandağ'da güneş batımından hemen sonra gelen balıkçı teknelerinin getirdiği taze ve lezzetli balığın limanda bulunan kooperatifin satış yerinden satın alıp denize karşı dalga seslerini dinlerken rakı-balık keyfi yapabileceğiniz onlarca mekan mevcut hepsi dışarıdan alkol ve balık kabul eder.


bunların dışında size faydalı olabilecek internet siteleri

belediye sitesini rehber olarak kullanmak için tık
valilik sitesinden bir çok konuda fikir edinebilirsiniz
turizm sitesinden faydalanın
yeni kurulan gastronomi sitesi

Bir Kere Tadan İnsanı Müptelası Yapacak Güce Sahip Harika Bir Olay: Antakya Mutfağı