SAĞLIK 19 Temmuz 2017
23,9b OKUNMA     950 PAYLAŞIM

Yaşlandıkça Kadınların Doğum Yapma İhtimali Neden Zayıflar?

Kadınlarda menapoz dönemiyle sonlanan doğum yapma hali, menapoza girmeden oldukça uzun bir süre öncesinde de ciddi anlamda azalır. Sebebini Sözlük yazarı "menumen" anlatmış.
iStock.com


efendim kadınlarda ilk doğduğu andan itibaren belli bir miktar yumurta varmış. atıyorum bir milyon kadar. erişkin yaşa geldiğinde bu sayı sekiz yüz binlere kadar düşermiş.

yumurtalıklarını aldıran kadınları duymuştum ama ben yumurta üretmeye yarayan şeyi aldırdıklarını sanıyordum bu güne kadar. ben her seferinde lazım oldukça yani ayda bir kere kadında bir yumurta üretilip bırakılıyor sanıyordum. halbuki o yumurta zaten en başından beri orda duruyor sırasını bekliyor ve her ay ordan bir yumurta döllenmek için en kaliteli olan yumurta bırakılıyormuş.

kadının yaşı 35'i geçmeye başladıktan sonra, elinde daha az kaliteli yumurta kaldığı için kadının gebe kalması bu yüzden giderek zorlaşıyormuş. yani kadının doğum için yaşının geçiyor olmasının temel sebebi buymuş.


kadının yumurtalıklarından elbette haberim vardı ama, bunların hepsinin doğumdan itibaren bir yerde saklı kalıp sırası geldikçe görevine başladığını öğrendiğimde kısa bir aydınlanma yaşadım.

edit: ben rakamların üstünde çok durmamıştım. bana ilginç gelen böyle bir durumun varlığıydı. ama sağ olsun sevgili (bkz: doktor x) durumla ilgili net rakamları yazmış, az çok itibar görmüş entryde bunları sizinle paylaşmamak olmaz. kendisine ayrıntılı mesajı için teşekkür ederek, yazdıklarını aynen paylaşıyorum.

"en fazla yumurtaya rahim içindeki 20. haftada sahipler, 7-8 milyon kadar çocuk potansiyeli demek bu. daha sonra sürekli güçsüzler eleniyor, doğumda 2 milyona düşmüş oluyor, ergenliğe girdiklerinde ise 400.000e. 400.000 çocuk yapabilme potansiyeli demek bu. ama öyle olmuyor. hayatta kalma şansı en yüksek ve en kaliteli yumurta, fsh inhibin gibi hormonlarla seçiliyor ve olgunlaştırılıyor. 


bu seçimin mantığı şu: şimdi olgunlaşmak isteyen yumurta fsh hormonunu kullanmak zorunda. (ovülasyon: olgunlaşan yumurtanın keseyi yırtarak tüplere atılması ve orada spermle döllenmeyi beklemesi) ovülasyondan önce bu fsh hormonu azalıyor. çünkü düşük fsh düzeylerinde bile hormonu kullanabilip kendini olgunlaştırabilen sadece bir yumurta oluyor. yoklukta bile hayatta kalabilen yumurta övülasyon ile tüplere atılmayı hakeden yumurta yani çocuk adayı oluyor. seçilim bu şekilde yapılıyor. tüplerde döllenmeyi bekleyen yumurta ise spermle karşılaşmazsa dışarı atılıyor(menstruasyon) bir kadın hayatı boyunca ortalama 400 kere adet görür böylece 400 kere gebe kalabilme potansiyeli vardır kağıt üzerinde. güçlünün hayatta kalmasına dair güzel bir fizyolojik olay"