TARİH 8 Eylül 2020
42,5b OKUNMA     519 PAYLAŞIM

Yaklaşık 3 Milyon İnsanın Öldüğü Yıkıcı Tarihi Olay: 1943 Bengal Kıtlığı

İkinci Dünya Savaşı sırasında Britanya Hindistanı'nın Bengal eyaletinde yaklaşık 3 milyon insan hayatını kaybetti. 1943 Bengal Kıtlığı adı verilen bu olaylar nasıl ve neden yaşandı?

bengal kıtlığı, ikinci dünya savaşı sırasında britanya hindistanı'nın bengal eyaletinde 60,3 milyonluk nüfusun tahmini 2,1 – 4 milyonunu açlık, sıtma, yetersiz beslenme, nüfusun yer değiştirmesi, sağlıksız koşullar ve sağlık hizmetlerinden yoksunluk nedeniyle artan diğer hastalıklar ile öldüren yıkıcı bir kıtlıktı. kriz ekonominin büyük bölümünü altüst ederek milyonlarca insanın fakirleşmesine ve sosyal dokunun korkunç şekilde bozulmasına yol açtı. sonunda aileler dağıldı; erkekler küçük çiftliklerini sattılar ve iş aramak ya da orduya katılmak için evden ayrıldılar ve kadınlar ve çocuklar genellikle organize yardım için kalküta'ya ya da başka bir büyük şehre seyahat eden evsiz göçmenler oldular. tarihçiler kıtlığı sıklıkla "insan yapımı" olarak nitelendirdiler. savaş zamanı sömürge politikalarının buna yol açtığını ve daha sonra krizi şiddetlendirdiğini öne sürdüler. azınlıkta kalan bir görüş de kıtlığın doğal nedenlerden kaynaklandığı.


askeri masrafların finansmanı, binlerce köylüden arazi tahsis edildiği için savaş zamanı enflasyonuna yol açtı. birçok işçi hasadın oranına göre değil, standart maaş ile ödeme aldı. fiyatlar keskin bir şekilde yükseldiğinde, aldıkları maaşlar yetersiz kalmaya başladı; reel ücretlerdeki bu düşüş daha az gıda alabilmelerine neden oldu. japonya'nın burma işgali sırasında, bölgenin pazar arzı ve ulaşım sistemleri, ingilizlerin pirinç ve tekneler için "inkar politikaları" (işgale karşı "yok ederek geri çekilme" yanıtı) ile bozulduğu için birçok pirinç ithalatı kaybedildi. bengal ticaret odası (çoğunlukla ingiliz şirketlerinden oluşur), bengal hükümeti'nin onayı ile yüksek öncelikli görevlerdeki işçilere mal ve hizmetlerin tercihli olarak dağıtılması için bir gıda programı tasarladı. silahlı kuvvetler, savaş endüstrileri, devlet memurları ve diğer "öncelik sınıflara" konumlarını terk etmelerini önlemek için mal ve hizmetler öncelikli olarak sağlandı. bu faktörler tahıllara kısıtlı erişim ile daha da güçlendi: yerel kaynaklar iller arası acil ticaret engelleri tarafından kısıtlanırken, uluslararası ithalata erişim büyük olasılıkla savaş zamanı nakliye sıkıntısı nedeniyle churchill'in savaş kabinesi tarafından büyük ölçüde reddedildi. nedenler arasında, güneybatı bengal'deki büyük çaplı doğal afetler (bir kasırga, gelgit dalgaları ile sel ve pirinç mahsul hastalığı) vardı. bu faktörlerin her birinin ölüm sayıları üzerindeki göreceli önemi de bir tartışma konusudur.


eyalet hükümeti bir kıtlığın var olduğunu reddetti ve insani yardım da krizin en kötü aylarında etkili değildi. hükümet ilk önce çeltik fiyatını etkilemeye çalıştı, ancak bu da karaborsacılığa yol açarak satıcıları mal stoğu yapmaya itti. spekülasyonlar ve mal stoklama da hiper enflasyona yol açtı. hindistan ordusu ekim 1943'te fonların kontrolünü ele geçirdiğinde yardımlar da önemli ölçüde arttı, ancak esas rahatlama aralık ayındaki rekor bir pirinç hasadının ardından geldi. açlıktan ölümler azaldı, ancak kıtlıkla ilişkili ölümlerin yarısından fazlası 1944'te gıda güvenliği krizi ortadan kalktıktan sonra hastalık nedeniyle meydana geldi.

kaynak: https://en.wikipedia.org/…iki/bengal_famine_of_1943