FUTBOL 21 Temmuz 2021
24,5b OKUNMA     506 PAYLAŞIM

Yabancı Yatırımcılar Fransa 2. Ligi (Ligue 2) ile Neden Bu Kadar İlgileniyor?

Yabancı yatırımcılar son dönemde Fransa 2. liginden (Ligue 2) birçok kulüp satın alıyorlar. Peki nedir buranın olayı?

2021 yılı başında nancy futbol kulübü, amerikan newcity capital tarafından satın alındı. benzer zamanlarda chateroux'un suudi arabistanlılara satılması ile beraber 10 kulüp yabancı sermayenin elinde.

yabancı sermayenin ligue 2'ye girmesi birkaç aylık bir hikaye değil elbette. sochaux'un 2015'te ve auxerre'in 2016'da çinlilere satılması ile başladı. amaç belli; çin futbolunun ilerlemesi, fransız kulüp formatının çin kulüplerine entegrasyonu ve tabii görece ucuz olan fransa pazarı ile beraber batı pazarına giriş yapmak.

2015-16 yıllarında le havre da amerikalılara satılıyor. 2019'da clermont, isviçrelilere satılıyor. 2020'de ise toulouse ve caen, amerikalılara; troyes, birleşik arap emirlikleri fonlu ingiliz city football group'a (manchester city, melbourne city, girona gibi kulüplere de sahipler veya hisseleri var); paris fc, bahreyn'e (yüzde 20'si); nancy, amerikalılara ve çinlilere (hisse paylaşımı) ve chateauroux, suudi arabistan'a satılıyor.

suud sermayesinin olayı nedir? yukarıda dediğimiz gibi ekonomikler bir kere. kolay mı bundesliga'dan falan kulüp almak. ee tabii bir de bu kulüpler gelecek vadediyor. organizasyonları da başarılı. yani borçları çok az. kar da getiriyorlar. bryan mbeumo, troyes'tan brentford'a 6 milyon euro gibi bir bedelle gitti 2019'da. altı milyon öro! hadi onu geçtim, avusturyalı adrian grbic; adam 1 milyon eurodan az paraya geldi, 1 yıl sonra ligue 1 takımı lorient 10 milyon euro verdi. on milyon öro!

clermont kulübü mesela, lustenau (avusturya) ve vendsyssel (danimarka) ile aynı patronu paylaşıyor. oradan al, oradan ver. ticaret bu sonuçta. 3 eylül 2020'de ise troyes abu-dabi fonlu bir firmaya (yukarıda açıkladım), ingiltere'ye satıldı. şimdi detaylar; city football'un yüzde 78'i abu dhabi united group, yüzde 12'si china media capital ve cıtıc capital (çin) ve yüzde 10'u da amerikalı silver lake şirketinin. şeyh mansur'un insiyatifi aslında city football group. abu-dhabi şeyhlinin prensi gibi bir şey. manchester city'nin de 2008'den beri sahibi.

2014 yılında uefa ffp (finansal fair-play) getirince hop bunu kurdu. yabancı yatırımcı çekme, stratejik şehirlerden kulüp satın alma. barcelona'nın eski başkan yardımcısı ferran soriano da geldi buraya. işler iyice büyüdü. adamda network var. ha bu arada, 2012'de geldi soriano. reis öyle bir fikir attı ki işler karıştı: kıtası ne olursa olsun takımlar tek bir bayrak altında oynasın! şeyh sevdi fikri. küresel bir marka kurmak mmmm. hem yerelden futbolcuları destekleyelim, m. city'e transfer olsunlar. hangi kulüpler var burada peki?

manchester city 100%
melbourne city 100%
yokohama marinos ı 100%
montevideo city torque 100%
lommel 100%
troyes 100%
new york city 80%
mumbai city 65%
girona 44,3%
sichuan jiuniu 28%

şimdi tabii çin ve hindistan gibi memleketlerden kulüp alınması da yeni pazarlara açılma olayını kolaylaştırıyor. küresel ürünleri yerele uygulamak gibi bir gaye de var burada. kü-yerelleşme deniyor. mumbai ile küçücük troyes aynı bayrak altında. troyes kulübü ise firmanın üç amacının olduğunu söylüyor: fransız futbolunu uluslararası pazara entegre etme, oyuncuları ile olsun... formasyonu ile olsun... city football group'u geliştirmek troyes'u birinci lige çıkarmak

yeni kulübümüz chateauroux ise bir tık farklı. suudi prens abdullah bin mossaad sheffield united, k beerschot va ve kerala united kulüplerinin sahibi. sırada fransa var.

tabii newcastle united'ın suudilere satılması konusunda büyük problem çıkaran katar sermayeli bein grubu, bir şekilde katar-suudi arabistan yakınlaşması ile buna da izin verdi. katar 2022 dünya kupası ev sahipliği-milli takım ve medya ayağında daha çok kendini gösteriyor ancak o da bir güç tabii.

bir de bahreyn var. paris fc'nin yüzde 20'si onlarda. nationbranding politikası diyorlar buna. bu da spor ayağı. bahreyn'nin amacı turistik bir merkez olmak aslında. paris'te de böylece daha ponçik bir şekilde var oluyorlar. f1 olsun, bisiklet yarışları olsun, kitlelerin olmadığı spor müsabakalarında fena olmayan bir bilinirlikleri var.

nancy ise çin-abd ortak firması mı diyelim artık, kişi mi diyelşm, cihen lee'ye satılıyor. newcity grubunun sahibi. oostende (belçika), thoune (isviçre) ve barnsley (ingiltere) kulüplerinin sahibi.

şimdilik bu kadar. koronadan sonra daha çok artabilir satışlar. malum sermaye lazım.