SAĞLIK 15 Mart 2018
43,4b OKUNMA     898 PAYLAŞIM

Vücutta Eksilmesiyle Bin Türlü Derdi de Beraberinde Getiren Magnezyuma Dair İlginç Bilgiler

Magnezyum vücutta ne işe yarar? Magnezyum eksikliğinde ne gibi sıkıntılar yaşanır? Magnezyum takviyesi için neler yapılabilir?
iStock


magnezyum şu bizim cool takılan element vücutta ne işe yarar biliyor musunuz?

protein sentezi, nöron fonksiyonları, şeker metabolizması, nörotransmitter dengesi, enerji metabolizması başta olmak üzere çok sayıda işe burnunu sokar diğer elementler gibi. eksikliği sıklıkla hipokalsemi ile birliktelik gösterdiği için belirtileri karışabilir. kandaki değeri normal sınırlarda çıksa dahi vücutaki total magnezyum değeri ölçülemediğinden eksikliğini ölçmeye spesifik bir test yoktur. peki magnezyum eksikliğinde neler olur biliyor musunuz?

1. kramplar: 

en sık görülen belirtilerinden birisi kramplardır. gece mışıl mışıl uyurken calf(baldır) kasına aniden giren ve çığlık attıracak gibi şiddetli olabilen kasılma magnezyum eksikliğinin bir belirtisi olabilir. veya ters bir hareket yaptığınızda kasılı kalan kaslarınızda(sıklıkla ayak parmakları) bu eksikliğin bir belirtisi olabilir. hatta yapılan araştırmalarda magnezyum eksikliğinin hbs(huzursuz bacak sendromu)'ye dahi neden olabileceği bulunmuştur.

2. insomnia:

magnezyum beyinde inhibitör yani sakinleştirici etkisi olan gaba adlı nörotransmitterin işlevleri için vazgeçilmez bir elektrolittir. dolayısıyla eksikliğinde de beyindeki inhibisyon yani sakinleşme zorlaşacağından sürekli bir huzursuzluk ve uykusuzluğa neden olur.

3. anksiyete:

uykusuzlukta ki gaba üzerinden gerçekleşen mekanizma burada da geçerli.

4. yorgunluk:

artık kronik hale gelmiş yorgunluğunuz mu var? nedeni magnezyum eksikliği olabilir. daha önce de bahsettiğimiz gibi magnezyum enerji metabolizması için vazgeçilmez bir elektrolit.

5.migren:

magnezyum nörotransmitter dengelenmesinde önemli rolü olduğundan eksikliğinde migren tipi baş ağrıları görülebilir. migren tipi baş ağrısı olan hastalara magnezyum takviyesi verildiğinde yarıya yakınında şikayetlerin azaldığı yapılan bir araştırmada gösterilmiş.

6.osteoporoz:

vücuttaki magnezyumun önemli kısmı kemiklerin yapısında bulunur. dolayısıyla sağlam kemikler için magnezyum önemli bir role sahiptir. tabii ki kemiklerin ana elementi olan kalsiyum metabolizması için gerekli olan d3 ve k2 vitamini de kemikler için vazgeçilmezdir.

7.tip 2 diyabet:

şeker metabolizmasındaki etkilerinden dolayı magnezyumun tip 2 diyabet riskini azalttığı gösterilmiş "isviçreli bilim adamları" tarafından hipertansiyon, kabızlık, fibromiyalji... uzar gider bu liste.

peki kendimizde eksikliğinden şüphe ediyoruz ne yapacağız? 

hemen eczaneye mi koşacağız. elbette hayır. magnezyum birçok besinde yer alır. fakat dünyadaki tarım politikaları nedeniyle yediğimiz besinlerin içleri gittikçe boşalmaya başladı maalesef. fakat içerdikleri diğer vitamin ve minerallerden de faydalanmamız için önceliğimiz takviyeler değil de beslenme yoluyla almak olmalı. magnezyumun en çok bulunduğu besinler içerdiği klorofiller sayesinde yeşil yapraklı sebzelerdir. insanın kan hücreleri olan eritrositler ile klorofiller oldukça benzer yapılardır. eritrositlerin ana elementi demir iken klorofilin ki magnezyumdur. hadi şimdi magnezyumdan zengin besinleri inceleyelim.

sağlıklı bir yetişkinin günlük minimum magnezyum ihtiyacının 350-400mg olduğunu belirtelim. bu arada değerlerin yaklaşık olduğunu bilmekte fayda var. bitkinin yetiştirildiği toprağın kalitesi vs. içeriğindeki vitamin ve mineral miktarının en önemli göstergesi olduğunu kabul ediyoruz elbette. ölçüleride şöyle belirtelim ve başlayalım.
(1 cup : 1 kase, 1 su bardağı civarı 200-250 gr civarı, 1 ounce: 28 gr)

kabak çekirdeği içi- 1 cup 1212 mg ( günlük ihtiyacın %303'ü) evet yanlış okumadınız. tabii magnezyumdan bu kadar zengin diye oturup bir kase dolusu iç kabak çekirdeği tüketmenin alemi yok.

bitter çikolata(kakao oranı 70-85 civarı olanlarda) : 1 paketin 75-80 gr olduğunu kabul edersek: 171 mg (%42)

ıspanak- 1 cup: 157 mg (%40)

pazı- 1 cup: 154 mg (%38)

kuru incir- 1/2 cup: 100 mg (%25)(yaklaşık 7-8 adet)

badem- 1 ounce: 75 mg (%19)(yaklaşık 15-20 badem)

muz- 1 orta boy: 32 mg (%8)

yoğurt- 1 cup: 30 mg (%7)

çoğu çekirdek ve baharatın mineral bombası olduğunu belirterek beslenme köşemize son verelim.

bu entryde bilimselliğe bağlı kalınmaya çalışılmış, kaynak olarak webmd.com, nutritiondata.self.com ve draxe.com kullanılmış ve sizlerin hizmetine sunulmuştur.