KÜLTÜR 19 Aralık 2018
32,3b OKUNMA     737 PAYLAŞIM

Uzay Yolculuğu Yapan Araçlara Neden "Uzay Gemisi" Denir?

Bilim kurgu temalı anlatılarda uzay araçlarına, suda yüzmedikleri halde neden "gemi" denmekte? Tematik olarak kurulabilecek bağlantıları Sözlük yazarları anlatmış.
iStock

bütün sistemleri kapalı haldeyken hareket etme kabiliyeti olan makinelere gemi denir. uzay gemisi de bütün motorları kapalıyken yörüngede döner. gemi de motorsuz şekilde denizde sürüklenir.

gemi yüzmez, gemi suda seyreder. ingilizce tabiri ile ship, suda sailing yapar. yani gemi yolculuğu, hatta denize açılma olarak tanımlanır. dolayısıyla spaceship olarak adlandırılan uzay gemisi ise havada (uzayda) seyreder. üstelik yukarıda dendiği gibi motor gücüne falan da ihtiyaç duymazlar. biri suda diğeri uzayda öyle sürüklenir dururlar. teknik olarak her ikisi de gemidir.

gemicilik/denizcilik kuralları işlediğindendir. ikisinde de kaptan tam sorumludur.

uzay da uluslararası su kabul edilir. ve uluslararası sulardaki kanunlar temel anlamda uzayda da geçerlidir.

tarihsel olarak bilinmeyen yerlere gitmek, yeni yerler keşfetmek gemiler ile yapılmış. yeni kıtalar keşfedilirken gemiler kullanılmış. uzay yolculuğu da bir çeşit yeni yerler keşfetme misyonu.

aynı ayrım ingilizce'de spaceship-spacecraft ayrımında var. her ikisini de kullanıyorlar.

ayrıca uçak kafamızda günler süren yolculukların aracı değil, ama mesela bir gemi yıllar süren bir sefere çıkabilir. mürettebat yapısı da geminin yine daha uzun süre görev yapacak hatta sefer sırasında kendi kendini tamir edeceği düşünülerek yapılıyor.

sonuç olarak yeni yerler keşfetme ve uzun süreli yolculuklar yapmanın gemi ile özdeş olmasından kaynaklı bir durumdur.

Yolcu Uçakları Neden Uzaya Çıkamaz?

NASA'nın Güneş'i İnceleyecek Uzay Aracı Parker Solar Probe Nasıl Bu Denli Isıya Dayanıklı?

Bilim Kurgu Babalarından Philip K. Dick'e Başlamak İsteyenler İçin Okunası Kitaplar