HAVACILIK 27 Ağustos 2024
3,5b OKUNMA     33 PAYLAŞIM

Uçak Havadayken Yolcular Acil Çıkış Kapısını Açabilir mi? Açarsa Ne Olur?

Uçak binlerce metre yüksekteyken herhangi bir yolcu acil çıkış kapısını açabilir mi? Açarsa neler yaşanır?

öncelikle boeing uçaklarında uçak uçuş konfigürasyonunu sağladıktan sonra, acil çıkış kapılarında flight lock mekanizması devreye girer ve yolcu havada istese bile acil çıkış kapısını açamaz.

peki bu uçuş konfigürasyonu nedir?

flight lock mechanizm; uçağın hava modunda olması veya uçak motorlarının belli bir n1'a ulaşması durumunda pseu (proximity sensor electronic unit) tarafından devreye sokulur ve acil çıkış kapılarındaki lock selenoid enerjilenerek kapıların lock (kilitli) kalması sağlanır.

airbus veya diğer uçak modellerinin acil çıkış kapılarında bu flight lock mekanizması var mı, tam olarak bilmiyorum ama anladığım kadarıyla habere konu olan uçak, bir boeing uçağı değil.

zaten acil çıkış kapılarını kullanarak yolcuların tahliye edilmesi konusu, uçak sadece bir yere acil iniş gerçekleştirdikten sonra yapılması gereken bir mevzu. havada acil çıkış kapısının açılması gibi bir konu olamaz, olmamalı da.

peki meraklı bir yolcu acil çıkış kapısını açmayı bir şekilde başardı. o zaman ne olur?

öncelikle uçak yerden ne kadar yüksekteyse, kabin irtifası ile dış ortam irtifası arasındaki fark o kadar yüksek olacağı için differantial pressure da ona paralel olarak yüksek oluşmuş olacak. böyle bir durumda uçakta bir acil çıkış kapısı olur veya bir panel olur, uçak içinden dışarıya açılan herhangi bir şeyin açılması durumunda, kabinin içinden dışarıya bir vakumlama etkisi oluşacak. yani böyle bir olay gerçekleştiğinde acil çıkış kapısının yanındaki yolcuların oluşacak vakumlama etkisi ile uçağın dışına fırlama ihtimalleri vardır. böyle bir hadisenin yaşanması durumunda emniyet kemeri hayat kurtarır.

bildiğim kadarıyla daha önce uçak kokpit çamının çatlayıp kırılması neticesinde bir pilotun kokpitten fırlayıp uçma hadisesi yaşanmıştı.

bunun haricinde eğer uçak 9000 ft'in üzerinde bir irtifada uçarken bu olay gerçekleşirse, kabin koltuklarının baş üstünde bulunan maskeler otomatikman dökülür. yolcuların bu maskeleri kendilerine doğru çekerek, derhal aktif etmesi gerekir. çünkü belli bir ft'in üzerindeki havanın yoğunluğu, insan yaşamı için yeterli değildir. normalde uçaklar 40000 ft'te uçarken bile, kabin irtifası maksimum 6000-7000 ft'lerde tutuluyor. ama acil çıkış kapısının açılması ile uçak iç basıncı ile dış ortam basıncı eşitlenecek ve bu da yüksek irtifalarda yolcuların maskesiz ve oksijensiz yaşayamayacağı bir ortam demek.  bu durumda uçağın pilotları derhal alçalarak, düşük irtifalara inmeye çalışır. çünkü oksijen tüpleri yolculara ve uçağın pilotlarına belli bir süreye kadar oksijen sağlayabilir.