EKONOMİ 23 Ekim 2021
22,4b OKUNMA     549 PAYLAŞIM

Türkiye'nin Kara Para Aklamada Gri Listeye Alınması Ne Anlama Geliyor?

Türkiye, Perşembe günü (21 Ekim 2021) yapılan Mali Eylem Görev Gücü (FATF) toplantısında, kurum tarafından kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanını engellemede başarılı olamadığı için gri listeye alındı. Peki ne demek bu?

fatf, 1989 yılında g-7 ülkeleri (abd, japonya, almanya, fransa, ingiltere, italya ve kanada) tarafından kara para aklamanın uluslararası alanda önlenmesi amacıyla ekonomik işbirliği ve kalkınma örgütü bünyesinde kurulmuştur.

11 eylül 2001 tarihinden sonra terörün finansmanı ile mücadeleyi de amaçları arasına koyan fatf'e türkiye, 24 eylül 1991 tarihinde üye olmuştur.

fatf, ülkeleri iki farklı listede sınıflandırmaktadır

1) kara liste: kara parayla ya da terörün finansmanıyla mücadele alanında faft ile işbirliği yapmayan ülkeler (iran, kuzey kore vb.)

2) gri liste: kara para aklama ve terörün finansmanı konusunda eksiklikleri bulunan, risk içeren ve yakın gözetim altında tutulması gereken ülkeler.

gri listeye alınan ülke, stratejik ve yasal eksikliklerini giderme taahhüdünü takvime bağlayarak, gerekli adımları atarsa, bu listeden çıkarılıyor.

imf'in yaptığı bir araştırmaya göre gri listeye alınan ülkeler, yabancı yatırımcı çekmekte zorluk yaşıyor. sıcak para olarak tabir edilen portföy akışının azalmasına neden oluyor. bu azalma bir ülkenin gsyh'sının yüzde 3'ü oranında gerçekleşiyor ve benzer bir azalma da doğrudan yabancı yatırım oranında gerçekleşiyor.

imf araştırması - bbc türkçe - amerika'nın sesi

Şöyle bir not bırakalım

türkiye’nin gri listede yer alması şaşılacak iş değil. nitekim 2010-2014 yılları arasında da gri listede yer almıştık. mali eylem görev gücü internet sitesinde detayları bulabilirsiniz: https://www.fatf-gafi.org/countries/#turkey

tr'nin kara para aklamada gri listeye alınması, halkbank olayından sonra kara listeye alınması gereken ülkemize geçilmiş bir kıyaktır.