BİLİM 23 Kasım 2017
15b OKUNMA     727 PAYLAŞIM

Türk Araştırmacıların Başını Çektiği Gruptan Tarımın Ege'de Nasıl Başladığına Dair Yeni Gelişme

Türk araştırmacıların çoğunlukta olduğu bir grup, çeşitli DNA verilerini inceleyerek tarımın Ege'de nasıl başladığına dair yeni bir çalışma yayınladı.

anadolu'nun genetik tarihçesiyle ilgili son olarak bugün, türkiye'den bir grubun basını çektiği yeni bir çalışma yayınlandı.

bir süredir yapılan çalışmalar, türkiye'nin batısı ile yunanistan'da yaşamış olan neolitik tarım toplumlarının avrupa'nın ilk çiftçileriyle benzerlik gösterdiğini doğruluyordu. bu anlamda kurulan hipotez, anadolu'nun doğuşu ve levant bölgesindeki ilk çiftçilerin önce ege'ye göç ettiği, buradan avrupa'ya yerleşerek, avrupa'da tarımı yaydığı şeklindeydi.

ancak yeni çalışma, bu hikayenin sanıldığından farklı olabileceğini gösterdi. analizler, orta anadolu neolitik dönem insanlarıyla egelilerin arasında genetik açıdan farklılık olduğunu gösterdi. en azından şu an elimizde dna örnekleri bulunan orta anadolulu boncuklu ve tepecik-çiftlik toplumları; batı anadolu'daki barçın, yunanistan'daki revenia toplumlarından farklılık gösteriyor.

durumu açıklayabilecek iki hipotez var

1- egeli tarım toplumları, neolitik öncesi bölgede yaşayan avcı-toplayıcıların yerleşik hayatı benimsemesi sonucu ortaya çıktı. çiğdem atakuman, ege'deki arkeolojik yerleşimlerin neolitikte bile bazı avcı-toplayıcı pratikleri devam ettirdiğini belirtmiş.

2- egeli tarım toplumları, anadolu ve levant'tan gelen çiftçiler tarafından oluşturuldu. ancak anadolu'daki bu çiftçilerin genetik örneği henüz elimizde yok, dolayısıyla elimizdeki örneklerle egelileri karşılaştırdığımızda sonuç alamıyoruz.

hangi hipotezin doğru olduğunu anlamak için şimdilik beklememiz gerekecek. yeni örnekler geldikçe durum netleşecektir.

makalenin yazarlarının yorumlarını da içeren ayrıntılı türkçe bilgi için sizi şöyle alalım.