EKONOMİ 9 Ağustos 2019
29b OKUNMA     619 PAYLAŞIM

Şu Sıralar Çin'in ABD'ye Karşı Kullandığı Ekonomik Savaş Aracı: Kur Savaşları

ABD'nin Çin'e ilan ettiği ticaret savaşında, şu sıralar Çin tarafından farklı bir ekonomik savaş aracı kullanılıyor: Kur Savaşları.
iStock

şu sıralır yuan, abd doları karşısında, son 11 yılın en düşük seviyelerinde seyrediyor. abd hazine bakanı steven mnuchin, başkan donald trump’tan aldığı yetkiyle, çin’i “döviz manipülatörü” ilan etti. abd hazine bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, çin’in önemli oranda döviz rezervlerine sahip olmasına karşın para birimi yuan'ın değerini korumak için hiçbir adım atmadığı belirtildi. pekin yönetimi’nin yuanın değerinin korunması yerine düşmesini sağlayacak “somut adımlar” attığı ve bu adımların “tespit edildiğine” dikkat çekilen açıklamada, çin’in bu yolla uluslararası ticarette haksız rekabete yol açtığı vurgulandı. abd yönetimi açıklamasında, çin’in kendisine avantaj sağlamak amacıyla yol açtığı haksız rekabetin ortadan kaldırılması için uluslararası para fonu (ımf) nezdinde girişimde bulunulacağı da belirtildi.

abd, çin'in kur savaşına girişeceğini zaten biliyordu. hatta abd başkanı trump'ın seçim vaatlerinden birisi de; çin'i "döviz manipülatörü ilan etmek" idi. yani iki taraf da, birbirlerinin hamlelerini çok önceden ön görerek hareket ediyor. savaştaki en temel kuraldır: iki tarafın güçleri eşitse, yıkım en büyük ölçüde olur. şu an tam da böylesi bir denklem var.


birçok kişi, abd'nin bu savaştan çok az bir kayıpla çıkacağını düşünse de, ben pek bu fikirde değilim. zira global ekonomide abd'nin payına ilişkin verilere bakıldığında, istikrarlı bir gerileme göze çarpıyor. abd'nin son yıllardaki saldırganlığının nedenlerinden birisi de bu. bu yüzden çin'in başlattığı kur savaşı, abd ekonomisinde ve global güçler dengesinde ciddi bir değişime yol açacaktır. çin, küçük adımlarla uzun süreçlere yayılmış stratejiler izleme konusunda oldukça başarılı bir ülkedir. bu ülkenin tarihini bilen ve son yıllarını takip edenler bunu bileceklerdir. dolayısıyla çin yine ağır ama uzun süreye yayılmış bir strateji yürütüyor ve bu kur savaşlarının abd üzerindeki etkilerini orta vadede hepimiz göreceğiz. dahası bu kur savaşı, bizim ülkemizde ve gelişmekte olan diğer ülkelerde de çok ciddi bir üretim daralmasına neden olup, ekonomiyi ciddi anlamda vuracaktır. bakmayın siz, bizimkilerin ekonominin iyiye gittiği yönündeki söylemlerine. bir bütün olarak global ekonomi büyük bir sarsıntının ön günlerinde.


haziran ayında yazdığım ve aşağıya bağlantısını eklediğim yazıda, abd'nin yaptırımlarına karşılık olarak, çin'in başvurabileceği temel enstrümanlardan birisi olduğunu belirtmiştim. ticaret savaşları tam da dikkat çektiğim gibi kur savaşlarına dönüştü. bu kur savaşlarının bir sonraki adımı ekonomik savaş olacaktır. ekonomik savaşı takip edecek olan sonraki adımın ise gelmeyeceğini umut etmek istiyorum...